Decizie de ultimă oră. Rusia a sistat livrarea de gaze către Polonia

Decizie de ultimă oră. Rusia a sistat livrarea de gaze către Polonia Sursa: Arhiva EVZ

Rusia a oprit livrările de gaze naturale către Polonia, fapt confirmat de autoritățile din țara europeană. Moscova nu a oferit încă o declarație oficială în acest sens. Grav este că Europa este complet dependentă de gazul din import.

Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia, fără un anunț oficial în prealabil. Ministerul pentru climă a înființat o celulă de criză pentru rezolvarea problemelor referitoare la alimentarea cu energie.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, scrie onet.pl.

Potrivit sursei citate nu există încă nicio informare oficială din partea Rusiei. „Nu există încă un comunicat din partea rusă, dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți - n.r.)”, a mai scris onet.pl.

Ne puteți urmări și pe Google News

Europa este dependentă de gazul rusesc

Statele Uniunii Europene sunt dependente de energia din Rusia. Mai exact 83% din total gazelor naturale vine din import. Potrivit Eurostat, rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020. România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%). Alte state cu o dependenţă redusă de importurile de gaze naturale sunt: Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%). La polul opus, ţările membre cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale sunt: Malta (104%), Suedia (102%) şi Spania (101%).

Măsuri pentru reducerea dependenței

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), UE ar putea înlocui 30 miliarde mc rusești cu cei ai altor furnizori, de exemplu din Norvegia sau Azerbaidjan, prin conducte de gaz (10 miliarde mc), Gazul poate veni și pe mare (20 miliarde mc) din Statele Unite și Qatar, specializate în comerțul cu GNL.

Odată transportat, gazul poate fi depozitat în subteran. AIE recomandă umplerea a cel puțin 90% din capacitatea de stocare până la data de 1 octombrie a fiecărui an, ca parte a pregătirii pentru iarnă. Mai multe țări, inclusiv Spania, propun acum achiziționarea de rezerve strategice în comun.

Este nevoie de o dezvoltare intensă a energiilor regenerabile (eoliană, solară, biomasă, plus hidroenergia). În decurs de un an, Europa s-ar putea descurca fără 6 miliarde de mc de gaz, dacă reușește să genereze cu 35 de terawați oră (TWh) mai mult decât planificat, potrivit AIE, în special datorită instalării panourilor fotovoltaice pe acoperișuri.

O altă soluție ar fi economia de energie. Potrivit AIE, reducerea încălzirii clădirilor cu 1°C ar reduce cererea cu aproximativ 10 miliarde mc. În scopuri de eficientizare energetică, o mai bună izolare a locuinței ar duce la economii de circa 2 miliarde de mc.