Evenimentul Zilei > International > Gaze, Eni semnează un acord istoric de 8 miliarde de dolari în Libia. Meloni: „Vom ajuta țările africane să se dezvolte”
Gaze, Eni semnează un acord istoric de 8 miliarde de dolari în Libia. Meloni: „Vom ajuta țările africane să se dezvolte”

Gaze, Eni semnează un acord istoric de 8 miliarde de dolari în Libia. Meloni: „Vom ajuta țările africane să se dezvolte”

Eni a semnat un acord important și istoric cu compania de stat Noc, pentru producția de gaze în Libia. Acordul va face posibilă dezvoltarea ''A&E Structures'', un proiect strategic care vizează creșterea producției de gaze pentru alimentarea pieței interne libiene, precum și garantarea exportului de volume către Europa.

Acordul a fost semnat în prezența premierului italian, Giorgia Meloni, și a prim-ministrului Guvernului Unității Naționale Libiei, Abdul Hamid Al-Dbeibah. ”Structuri A&E” este primul proiect major dezvoltat în țară de la începutul anului 2000.

Descalzi: acordul consolidează prezența Eni în țară

Proiectul include două zăcăminte de gaze, denumite respectiv ”Stuttura A” și ”Structura E”, situate în zona contractuală D, în largul coastei Libiei. Producția de gaz va începe în 2026 și va atinge un platou de 750 de milioane de metri cubi de gaz standard pe zi. Producția va fi asigurată prin două platforme principale legate de stațiile de epurare existente la complexul Mellitah. Proiectul include, de asemenea, construirea unei instalații de captare și stocare a dioxidului de carbon (CCS) în Mellitah, care va permite o reducere semnificativă a amprentei totale de carbon, în conformitate cu strategia de decarbonizare a Eni. Investiția totală este estimată la 8 miliarde de dolari, cu un impact semnificativ asupra industriei și lanțului său de aprovizionare, aducând o contribuție semnificativă la economia libiană. Pentru CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, ”acordul de astăzi va face posibilă realizarea de investiții importante în sectorul energetic din Libia, contribuind la dezvoltarea și crearea de locuri de muncă în țară și consolidând poziția Eni ca operator lider în Libia”.

Meloni: vom ajuta țările africane să devină mai bogate

Italia poate și vrea să ajute țările africane să crească și să devină mai bogate: o cooperare care nu vrea să fie una prădătoare, ci care vrea să lase ceva națiunilor”, a sus președintele Consiliului care a sosit la Tripoli sambătă dimineaţa, însoțit de CEO-ul Eni Claudio Descalzi, şi de miniștrii Tajani și Piantedosi.

Etapele misiunii lui Meloni în Libia

Obiectivul principal al misiunii este semnarea, care tocmai a avut loc, a noului acord între ENI și compania de stat Noc, care a aprobat astfel planul de investiții al grupului condus de Claudio Descalzi, care a călătorit la Tripoli împreună cu premierul. Purtătorul de cuvânt al executivului libian, Mohamed Hamuda, a clarificat conținutul misiunii. ”Va avea loc o altă întâlnire cu sectorul economic și petrol și gaze din ambele părți și vor fi semnate două acorduri”. Un acord se referă la ”investiții și explorare” în gaze şi a fost semnat de ENI și Noc, iar celălalt la ”relația cu Garda de Coastă”, a explicat Hamuda. Al doilea acord a fost confirmat ulterior chiar de premierul Meloni în conferința de presă care a urmat semnării acordului dintre Eni și Noc.

Planul guvernului de diversificare a ofertei

Vizita lui Meloni la Tripoli soseşte în urma misiunii de săptămâna trecută la Alger, unde a fost însoțită tot de Descalz, care a urmărit, ca și în acest caz, consolidarea relațiilor cu unii dintre principalii furnizori de gaze ai țării. După decizia Rusiei de a reduce robinetele de gaz către Europa, Italia a lansat, deja sub executivul anterior, un plan de diversificare a surselor de aprovizionare al căror element principal este Algeria. Datorită acordurilor semnate de Eni și Sonatrach, fluxurile algeriene se vor dubla de la 9, la 18 miliarde de metri cubi pe an până în 2024.

Prezența Eni în țară

În ceea ce privește Eni în Libia, grupul este prezent în țară din 1959 și este principalul producător internațional de hidrocarburi din țară. Face afaceri cu Noc prin Mellitah Oil & Gas, un joint venture 50/50. Activitatea de explorare, dezvoltare și producție este grupată în 7 zone contractuale principale în offshore-ul mediteranean de lângă Tripoli, offshore-ul din bazinul Sirte, în largul Benghazi și în deșertul libian: de-a lungul anilor Eni și-a consolidat producția în țară, ceea ce a dus la dezvoltarea mai multor câmpuri gigantice, inclusiv Bouri și Bahr Es Saalam offshore și Abu Attifel și Al Wafa onshore. Eni este principalul producător de gaze din Libia și principalul furnizor de gaze pe piața locală, cu o cotă de aproximativ 80%.

În 2022, Eni a produs 9,3 miliarde de metri cubi de gaze în Libia. Dintre acestea, 2,5 miliarde de metri cubi de gaz, sau puțin sub o treime, au ajuns în Italia prin conducta Greenstream, în timp ce 6,8 miliarde de metri cubi au fost destinați pieței interne, pentru producerea de energie electrică. Grupul este angajat în furnizarea de gaze pentru consumul intern libian: producția fiind destinată în întregime alimentării centralelor electrice ale țării, pentru o capacitate de generare a energiei electrice de peste 3 gigawați. În plus, Eni se angajează să garanteze continuitatea furnizării de energie electrică prin sprijinirea gestionării instalațiilor existente, pregătirea personalului și studiul soluțiilor cu energie regenerabilă.

Gazul libian, produs de zăcămintele Wafa și Bahr Essalam, operate de Mellitah Oil & Gas,  ajunge în Italia prin conducta Greenstream. Conducta, deținută și operată de Greenstream BV (50% Eni, 50% Noc), este constituită din stația de compresie Mellitah de pe coasta Libiei și o singură linie de aproximativ 520 de kilometri care traversează Marea Mediterană până la Gela. Capacitatea actuală a fabricii Mellitah este de aproximativ 11,5 miliarde de metri cubi pe an, potrivit ilsole24ore.com

(Traducerea Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: