Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul

Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul Sursa foto: Arhiva EVZ

Scurgerile de gaz de acasă se dublează când se adaugă hidrogen. Noile teste de laborator publicate au arătat că scurgerile cresc brusc atunci când hidrogenul este adăugat la gazul fosil obișnuit de uz casnic.

Scurgerile s-au dublat, în medie, atunci când cele mai bine vândute modele de plite de gătit au fost alimentate cu un amestec de hidrogen în condiții casnice normale, în comparație cu testele efectuate cu gaz fosil obișnuit.

Scurgerile de gaz de acasă cresc când se adaugă hidrogen

În cadrul aceluiași test efectuat pe cazane de uz casnic, scurgerile au crescut în medie cu 44%. Pe parcursul unui an, aplicate la toate locuințele din Uniunea Europeană care utilizează gaze fosile, scurgerile ar însemna echivalentul a cel puțin 574 538 de tone deCO2 în atmosferă pe an, sau emisiile climatice generate de cel puțin 300 000 de mașini, respectiv 155 755 t/e și 84 071 de mașini pentru Regatul Unit. Acest lucru se adaugă la scurgerile care apar în mod normal în rețelele de gaze fosile din gospodării, în special în cazul aparatelor și locuințelor mai vechi.

Hidrogen

Hidrogen / Sursa foto: Dreamstime

Studiul a fost realizat de un laborator certificat din Marea Britanie pentru organizația non-profit ECOS - Environmental Coalition on Standards (Coaliția de mediu pentru standarde). S-a afirmat că adăugarea de hidrogen regenerabil ar reduce cu până la 7% impactul asupra climei al arderii gazelor fosile. Acest lucru a ajutat la justificarea inițiativelor privind hidrogenul casnic și a altor inițiative în materie de hidrogen în Europa. Portugalia impune deja un amestec de cel puțin 1% de gaz în rețeaua sa națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate astea, cercetătorii au spus că beneficiile pentru climă sunt anulate dacă scurgerile reprezintă doar 0,7% din gazul consumat de un aparat mediu, ceea ce este probabil în majoritatea locuințelor în majoritatea zilelor.

S-ar putea produce mai multe incendii sau explozii

Cercetări anterioare efectuate pentru guvernul britanic sugerează că, dacă hidrogenul ar înlocui metanul, s-ar produce de aproximativ patru ori mai multe incendii sau explozii în locuințe. Scurgerile vor crește cu siguranță și mai mult dacă rețelele de distribuție vor crește presiunea pentru a compensa densitatea energetică mult mai mică a hidrogenului. Cercetările publicate de guvernul SUA au arătat că rata scurgerilor se dublează atunci când presiunea este crescută pentru a gestiona un amestec de hidrogen de 30%.

gaze naturale

Sursa foto: Alpar Benedek | Dreamstime.com

Anul trecut, autoritățile de reglementare din Marea Britanie au acuzat producătorii că i-au „indus în eroare” pe consumatori cu privire la caracterul inevitabil al introducerii hidrogenului. Promovarea unor cazane „pregătite pentru hidrogen” ar putea păcăli oamenii să cumpere produse "„identice din punct de vedere tehnic” cu cele pe care le dețin deja, a declarat agenția britanică de protecție a consumatorilor. Producătorilor de cazane „ar trebui să le fie rușine”, a declarat luna trecută parlamentul britanic. UE consideră în continuare că hidrogenul joacăun „rol esențial” în Europa, inclusiv pentru utilizări industriale, și cheltuiește mult pentru a ajuta industria combustibililor fosili să încerce să integreze hidrogenul în rețelele de gaze fosile.

Hidrogenul va reprezenta peste o treime din gazele consumate

Conform previziunilor UE, hidrogenul va reprezenta peste o treime din gazele consumate până în 2050, iar până în 2030 se vor produce 10 milioane de tone în UE. În noiembrie, un studiu din industrie a constatat că ar costa până la 703 milioane de euro pentru a pregăti rețeaua de gaze a Spaniei pentru 20% hidrogen, în principal pentru modernizarea stațiilor de comprimare, dar nu și pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice.

Marco Grippa, managerul programului ECOS, a declarat: „Este posibil ca hidrogenul regenerabil să ne ajute la decarbonizarea industriei grele, a transportului maritim internațional și a zborurilor pe distanțe lungi, dar, având în vedere lista lungă de probleme legate de sănătate, siguranță, mediu și costuri, nu are ce căuta în casele noastre. De ce să ne concentrăm pe această soluție nefuncțională, când există deja un câștigător clar? Pompele de căldură alimentate cu energie electrică și plitele cu inducție sunt alternativa mai curată, mai sănătoasă și mai sigură la gaz în mediul casnic.”