Evenimentul ZileiSocialDescoperire deceniului în spațiu. Ce se știe despre galaxia aflată pe moarte

Descoperire deceniului în spațiu. Ce se știe despre galaxia aflată pe moarte

Descoperire deceniului în spațiu. Ce se știe despre galaxia aflată pe moarte
Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare. Recent, o galaxie îndepărtată aflată „pe moarte” a fost observată în premieră de astronomi.

Recent, astronomii au avut șansa de a observa o galaxie îndepărtată aflată „pe moarte”, după ce a pierdut aproximativ jumătate din gazul care servea la formarea stelelor.

Potrivit datelor publicate,  acest fenomen rezultă în acest caz din coliziunea galaxiei cu o alta. Datele au fost colectate cu ajutorul telescopului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) de la Observatorul Austral European (ESO), situat în Chile.

„ID2299” este atât de îndepărtată încât luminii sale i-au trebuit 9 miliarde de ani să ajungă până la noi. Se observă de când Universul, cu o vechime de 13 miliarde de ani, când avea doar 4,5 miliarde de ani.

Această galaxie cu formă eliptică „este pe cale să trăiască un fenomen destul de extrem, niciodată observat la o asemenea distanţă”, a declarat pentru AFP Emanuele Daddi.  Acesta este astrofizician la Centrul de Cercetări Nucleare Saclay (CEA-Saclay) din Franţa.

ID2299 „expulzează mai mult de jumătate din gazul său, combustibilul său pentru formarea stelelor”, într-un ritm fenomenal, echivalent cu masa a 10.000 de sori pe an, a explicat Daddi.

Asta în timp ce continuă să consume acelaşi gaz pentru a produce stele într-un ritm foarte rapid, cu o masă echivalentă de aproximativ 550 de ori mai mare decât soarele nostru. Prin comparaţie, galaxia noastră, Calea Lactee, produce echivalentul a trei pe an, notează AFP.

Astfel, galaxia ar trebui să devină sterilă în câteva zeci de milioane de ani, o perioadă scurtă de timp la scară cosmică.

Studiul aminteşte că, până în prezent, o astfel de „scurgere” de gaz a fost explicată prin efectul rafalelor provocate de formarea stelelor. Sau de activitatea unei găuri negre supermasive situate în nucleul galactic. Însă, „noi am reuşit să demonstrăm că un alt mecanism este la mijloc, o coliziune între galaxii (…) care a avut deja loc”, potrivit lui Daddi.

Galaxie îndepărtată, aflată „pe moarte”

Descoperirea a fost realizată întâmplător, în timpul observării cu ajutorul ALMA a o sută de galaxii îndepărtate pentru studierea proprietăţilor norilor de gaz rece pe care le conţin.

Datorită datelor colectate în câteva minute, oamenii de ştiinţă spun că „scurgerea” de gaz a fost rezultatul unei fuziuni a ID2299 cu o galaxie „soră”.

Această fuziune „a compactat gazele într-o regiune foarte mică, care produce o explozie de stele”, a explicat Daddi.

Însă, „în timp ce o parte din gaz este comprimată, o alta scapă; este reversul medaliei”, a adăugat el. Acest ritm de ejecţie, care a golit deja galaxia de 46% din masa sa de gaz molecular, este prea rapidă. „Chiar dacă este măsurată în zeci de milioane de ani”, pentru ca suficient gaz să ajungă înapoi şi ca ID2299 să înceapă să formeze din nou stele, scrie Agrepes.


Accesează: