Se amână Apocalipsa? Singura șansă pentru umanitate: să ne mutăm cu tot cu galaxie
- Catalin Dumitrescu
- 3 ianuarie 2020, 11:50
Cunoașteți deja teoria care spune că este inevitabil ca, într-o bună zi, Terra să fie izbită de un asteroid gigantic. Ei bine, un fizician pe nume Matthew Caplan a găsit soluția pentru a ocoli nimicitorul impact. În teorie e simplu: să mutăm sistemul nostru stelar într-o zonă sigură.
Teoria lui Caplan a fost explicată într-un videoclip de pe canalul german de YouTube Kurzgesagt: "Cartierul nostru solar se schimbă constant, stelele deplasându-se cu sute de kilometri în fiecare secundă. Doar distanțele vaste dintre obiecte cosmice ne protejează de pericolele din spațiu. Dar, în viitor, am putea avea ghinion. Un asteroid ne poate izbi oricând, iar explozia unei supernove ne va distruge în câteva clipe... O opțiune de a evita distrugerea ar fi să ne mutăm întregul sistem solar folosind un motor stelar. Acesta ar putea muta poziția Soarelui, trăgând Pământul și alte obiecte cu acesta prin atracția gravitațională a iubitei noastre stele”.
Caplan, care este profesor și la Universitatea de Stat din Illinois, a conceput un nou tip de motor stelar. Este vorba despre o stație spațială uriașă careva atrage materia de la Soare pentru a alimenta un propulsor de tip rachetă. Odată ce materia a intrat în motor, aceasta este rapid trasă în spate printr-un reactor nuclear de fuziune. Această mișcare creează suficientă forță pentru a împinge stația spațială - și Sistemul Solar - spre un loc considerat mai sigur. Un al doilea propulsor va trage particule înapoi spre Soare. Acest lucru asigură că dispozitivul funcționează ca un remorcher gigant, împingând Soarele din locația sa actuală spre una nouă. Pe scurt, proiectul ne-ar putea transforma sistemul solar într-o navă spațială uriașă. Mașinăria propulsoare ar trebui să fie capabil să mute Soarele cu 50 de ani-lumină (în jur de 400 miliarde de kilometri). Această distanță ar trebui să fie suficientă pentru a ne pune la adăpost.
Evident, toată acestă teorie nu se poate pune în practică pentru că materialele necesare pentru a rezista la asemenea temperaturi și forțe nici măcar nu există. Dacă este vreodată construit, un motor stelar ca al doctorului Caplan ar putea ajuta umanitatea și să exploreze spațiul oricât de îndepărtat ar fi el, fără a părăsi câtuși de puțin planeta noastră natală. „Folosind propulsorul Caplan, am transforma întregul sistem solar în nava noastră spațială”, spun cei de la Kurzgesagt. „De exemplu ... ne-am putea plimba prin galaxie și am coloniza sute sau mii de stele în timp ce trecem pe lângă ele. Poate fi chiar posibil să evadezi din și să călătorești dincolo de Calea Lactee”.