Evenimentul Zilei > Actualitate > Masca poate fi îndepărtată în România! Gata, fără „botniţă”. Avem anunţul oficial
Masca poate fi îndepărtată în România! Gata, fără „botniţă”. Avem anunţul oficial

Masca poate fi îndepărtată în România! Gata, fără „botniţă”. Avem anunţul oficial

Având în vedere neclarităţile şi confuziile cu privire la momentul în care masca de protecţie poate fi îndepărtată în spaţiile deschise din România, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat luni o hotărâre importantă.

Astfel, conducerea CNSU a decis astăzi ca masca de protecţie să poată fi îndepărtată în spaţiile deschise, dar numai pentru perioade scurte de timp. Printre altele, măsură e valabilă în perioadele în care se fumează. De asemenea, masca de protecţie poate fi îndepărtată de pe figură când se consumă produse alimentare sau băuturi în afara teraselor. Totodată, în România se poate renunţa pentru scurt timp la mască şi când se desfăşoară activităţi sportive individuale.

Ţările şi zonele de risc epidemiologic

Totodată, oficialii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au mai adoptat şi Hotărârea 50 privind aprobarea listei ţărilor/zonelor de risc epidemiologic. Pentru acestea se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Mai mult, măsură va ajuta şi la clarificarea unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor HG nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă şi a măsurilor ce trebuie aplicate pe durata acesteia. Totul se face pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

În afara listei cu statele şi zonele de risc, în hotărâre se precizează clar că masca de protecţie sanitară poate fi îndepărtată doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi pot respecta o distanţă de cel puţin 2 metri faţă de alte persoane. Pentru perioade scurte de timp, atenţie!

Ce prevede hotârârea CNSU

Iată ce prevede hotârârea CNSU: „În localităţile sau judeţele în care portul măştii de protecţie este obligatoriu în spaţiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât şi pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minim doi metri faţă de alte persoane.”

Lista cu ţările şi zonele de risc epidemiologic pentru care se impune carantina persoanelor care sosesc în România poate fi consultată mai jos. Dintre ţările menţionate lipseşte Italia, stat în care există o numeroasă comunitate românească.

Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franţa, Gibraltar, Elveţia, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croaţia, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia şi Puerto Rico sunt pe lista actualizată de CNSU.

Masca este obligatorie în spaţiile deschise

Numărul de cazuri confirmate cu Covid-19 creşte alarmant de la o zi la alta, iar Bucureştiul a intrat în scenariul roşu de marţi, ora 00:00! În ultimele 24 de ore au fost raportate 2.466 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. Din păcate 59 de oameni şi-au pierdut viaţa, în timp ce la Terapie Intensivă sunt internaţi 757 de pacienți cu COVID-19.

Amintim că la 20 octombrie, Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a decis ca în Bucureşti purtarea măștii de protecție să fie obligatorie în toate spațiile publice deschise. Cei care refuză să respecte măsura şi sunt prinşi pe stradă fără mască riscă să primească o amendă între 500 lei şi 2.500 lei, conform Legii 55/2020 privind starea de alertă.

De asemenea, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis la acea dată ca toate creşele, grădiniţele, școlile şi universităţile din București să îşi suspende activitatea pentru cel puţin două săptămâni.

sursa: Agerpres