Un nou ciclon puternic se îndreaptă spre Europa. Are forţă devastatoare

Un nou ciclon puternic se îndreaptă spre Europa. Are forţă devastatoare Sursa foto: Pixabay

O nouă furtună puternică, Ingunn, va ajunge în Europa. Ciclonul este descris drept o adevărată „bombă" din cauza puterii sale devastatoare.

Furtuna Ingunn îşi face apariţia în plin sezon de furtuni în Europa. De data aceasta, depresiunea atmosferică se îndreaptă spre Scandinavia. Iar serviciile meteorologice norvegiene au avertizat celelalte ţări europene.

Furtuna Ingunn loveşte la greu Europa

O nouă furtună puternică, Ingunn, ajunge în Europa. Ciclonul este descris drept o adevărată „bombă” din cauza puterii sale devastatoare.

Norvegia a declarat deja cod roşu, relatează La Libre Belgique, citată de News.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News
Furtuna Ingunn

Sursa foto: Twitter/Eric Wilhelm

O astfel de furtună nu vine din senin

Acest tip de fenomen meteorologic apare atunci când există diferenţe mari de temperatură. Ceea ce este cazul în prezent pe continentul european.

În sud, aerul este foarte blând, chiar cald, cu temperaturi de vară în Spania, de exemplu. În nord, în schimb, vântul aduce ger.

Atunci când aceste două extreme se ciocnesc, se creează un curent jet (jet stream) foarte puternic. Cu cât curentul jet este mai puternic, cu atât mai repede se poate dezvolta furtuna. Cea ce explică sosirea timpurie a lui Ingunn.

Zona de presiune joasă se va deplasa din nordul Scoţiei spre Marea Norvegiei. Presiunea atmosferică este posibil să scadă foarte repede. O astfel de scădere a fost descrisă ca fiind o „bombă ciclonică”. Deoarece această zonă de presiune scăzută este foarte bruscă.

Prognoza meteo, 17 noiembrie. Ploi, lapoviță şi temperaturi scăzute. Zonele cele mai afectate

Sursa foto: Pixabay

Furtuna Ingunn. Norvegienii, sfătuiţi să rămână în case

Iniţial, Scoţia va fi afectată de această furtună, cu rafale de vânt de 100-150 km/h din nordul spre sudul ţării.

Apoi, miercuri seara şi în cursul nopţii de miercuri spre joi, Norvegia va fi lovită puternic de rafale de 130-180 km/h. Local putând ajunge la viteze de chiar 190/200 km/h, atingând forţa unui uragan.

„Astfel de viteze ale vântului sunt devastatoare şi comparabile cu cele atinse în timpul unui uragan”, afirmă serviciile meteorologice norvegiene într-un articol din Het Laatste Nieuws.

Meteorologii îi sfătuiesc pe norvegieni să rămână acasă. Ar putea avea loc pene de curent şi sunt aşteptate numeroase întârzieri şi anulări pe calea ferată. „Rămâneţi în casă şi urmaţi sfaturile serviciilor de urgenţă”, au transmis ei.

În vestul Europei, vântul va sufla ceva mai tare miercuri. Dar nu vor fi resimţite deocamdată efectele de la furtuna Ingunn.