Eurovision 2024. Cu cine va concura Republica Moldova în prima semifinală

Eurovision 2024. Cu cine va concura Republica Moldova în prima semifinală Eurovision 2024. Sursa foto: Instagram

Tragerea la sorți a semifinalelor pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision, care va avea loc la Malmö, în Suedia, a stabilit că Republica Moldova va evolua în prima semifinală.

Eurovision 2024. Republica Moldova va concura în prima semifinală, care va avea loc pe 7 mai, cu Croația, Cipru, Irlanda, Lituania, Polonia, Serbia, Ucraina, Australia, Azerbaidjan, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Portugalia și Slovenia.

Eurovision 2024

Eurovision 2024. Sursa foto: tv8.md

În a doua semifinală, care va avea loc pe 9 mai, vor concura: Albania, Armenia, Austria, Cehia, Danemarca, Grecia, Malta, Elveția, Belgia, Estonia, Georgia, Israel, Letonia, Olanda, Norvegia și San Marino.

Eurovision 2024

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul procedurii de tragere la sorți, a fost determinat și numărul semifinalei în care ţările din grupul Big Five (care se califică automat în Finală) şi Suedia, ţara gazdă, vor avea drept de vot. Telespectatorii din Germania, Suedia şi Marea Britanie vor vota în prima semifinală, iar Franţa, Italia şi Spania – în a doua semifinală.

Cine va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2024

Reprezentantul Moldovei la Eurovision 2024 va fi ales în cadrul Finalei Naționale din 17 februarie. Punctajul va fi oferit în proporție de 50% de către juriu şi 50% de către telespectatori. În urma audițiilor live, au fost aleși 11 concurenţi.

1. Nicoleta Sava – „Bravo”

A mai participat la preselecția națională Eurovision, în 2018, cu piesa „La Esencia del Sur”, melodie care a avut mare succes în Spania. Nicoleta Sava-Hanganu s-a născut pe 13 aprilie 1984, la Chișinău. A absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

A colaborat cu diverse trupe și artiști, ca backing vocal: Zdob și Zdub, Alex Calancea Band, Valentin Boghean, Natalia Barbu și alții.

2. Valeria Pasha – „Anti-Princess”

Valeria Pasha reprezentat Republica Moldova la Eurovision în 2023, alături de Pasha Parfeni, la finala de la Liverpool. Cîntâreața, în vârstă de 28 de ani, este originară din Bălți. Ea a studiat la Școala de Muzică George Enescu și la Facultatea de Limbi Străine, de la Universitatea de Stat din Moldova.

3. Reghina Alexandrina – „Contrasens”

Reghina-Alexandrina Gaviuc, cunoscută ca „Fata cu acordeonul”, este născută la Moscova. Cântă la acordeon de la 6 ani. Celebritatea i-a adus-o piesa „Tată, tată”.

Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18, cu piesa „Soarele şi Luna”. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa „Hey mamma”.

4. Julea Viola – „Light Up”

Viola Julea este iubita renumitului basist Alex Calancea, alături de care așteaptă al doilea copil. Locuiește în Chișinău și predă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Școala de Arte „Alexei Stârcea”.

A cântat cu „Lupii lui Calancea” și jazzband-ul Univox, dar are și licență în psihologie, la Universitatea de stat din Moldova.

5. OL – „No Time No Space”

Olga Lisicova, care a participat la „Vocea României”, ediția 2023, este înscrisă în concursul Eurovision cu proiectul OL. Este o artistă vocală cu un timbru distinct și emoționant și autoare a proiectului gospel „The Gracious”. A colaborat cu muzicieni din Marea Britanie

Acum își creează propriile melodii în proiectul OL și Cassini Tales, lansat la casa de discuri Luminol Records. Colaborează și cu poetul britanic Martin John Cooke pentru piese de teatru.

6. Sasha Letty – „DNA”

Sasha Letty s-a născut pe 20 iunie 1993, este cădătorită cu Dumitru și are un copil. A fost membră a duo-ului GlamGirls și a avut un parcurs impresionant în concursuri naționale și internaționale.

În 2017 și-a început cariera solo, cu diverse single-uri și colaborări cu artiști renumiți, precum SunStroke Project, și compozitori precum Jacob Jonia și Nikos Sofis. În cariera ei muzicală a avut hituri pe posturile de radio din Moldova și din străinătate.

7. Natalia Barbu – „In the middle”

Natalia Barbu s-a născut pe 22 august 1979, la Bălți. În 2007, a reprezentat Republica Moldova la Eurovision Song Contest cu piesa „Fight” și s-a clasat pe poziția a zecea, cu 109 puncte.

Natalia Barbu, care este cantautoare și își compune singură majoritatea versurilor, a cântat și cu formația Trigon, într-un experiment jazz-folk de muzică alternativă.

În 2006, Natalia Barbu a semnat un contract pe trei ani cu casa de discuri Cat Music Records (Sony Music) din România. A cunoscut succesul în România cu single-ul „Îngerul meu”, care s-a aflat pe prima poziție în Romanian Top 100 timp de 11 săptămâni, grație difuzării acesteia pe MTV România.

8. Y-Limit – „REVOLUTION”

Y-Limit este numele de scenă a cântărețului, compozitorului și producătorului muzical Roman Lupu. S-a format ca artist în New York, Statele Unite ale Americii, unde este stabilit în prezent.

A experimentat diverse profesii, de la pictură în Times Square la vânzare de deserturi sau tehnician în neurologie.

9. Catalina Solomac – „Fever”

Cătălina Solomac este foarte tânără, la cei 16 ani ai ei. Învață, în primul an, la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău.

10. Victor Gulick – „Fever”

Victor Gulick este muzician și producător muzical. A făcut o pauză de 5 ani, dar acum a revenit ca tehnician și regizor de sunet.

În 2016, s-a alăturat unor trupe cover și a început să compună din nou. Debutul oficial l-a avut în anul 2020 cu piesa „Embryo”, care a marcat începutul unei serii constante de piese.

În 2021, a lansat albumul „Mad Illusions”.

11. Iulia Teleucă – „Runaway”

Iulia Teleucă, născută în 2006, este încă elevă la un liceu din Chișinău. A participat la emisiuni TV precum „Next Star”, în România, sau „Star Hour” și „Forța Dansului”, în Moldova.

A participat la concursuri în Bosnia și Herțegovina, Letonia, Germania și multe alte țări, aducând acasă trofee. A primit și Diploma Președintelui Republicii Moldova și titlul de „Persoana Anului”.