Eurovision 2024. S-a stabilit ordinea din finala de pe 17 februarie
- Iuliu Vlădescu
- 18 ianuarie 2024, 08:43
Eurovision 2024. S-a stabilit ordinea din finala de pe 17 februarie printr-o tragere la sorți organizată de Compania „Teleradio-Moldova”.
Procedura de tragere la sorți a ordinii în care vor evolua cei 11 concurenți în Finala Națională de pe 17 februarie a Eurovision Song Contest a fost organizată miercuri seara. Numerele de ordine au fost extras individual de participanți sau de reprezentanții lor, dacă aceștia nu au putut fi prezenți.
Astfel, ordinea în Finala Națională a Eurovision va fi:
1. Nicoleta Sava - „Bravo”
A mai participat la preselecția națională Eurovision, în 2018, cu piesa „La Esencia del Sur”, melodie care a avut mare succes în Spania. Nicoleta Sava-Hanganu s-a născut pe 13 aprilie 1984, la Chișinău. A absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
A colaborat cu diverse trupe și artiști, ca backing vocal: Zdob și Zdub, Alex Calancea Band, Valentin Boghean, Natalia Barbu și alții.
2. Valeria Pasha - „Anti-Princess”
Valeria Pasha reprezentat Republica Moldova la Eurovision în 2023, alături de Pasha Parfeni, la finala de la Liverpool. Cîntâreața, în vârstă de 28 de ani, este originară din Bălți. Ea a studiat la Școala de Muzică George Enescu și la Facultatea de Limbi Străine, de la Universitatea de Stat din Moldova.
3. Reghina Alexandrina - „Contrasens”
Reghina-Alexandrina Gaviuc, cunoscută ca „Fata cu acordeonul”, este născută la Moscova. Cântă la acordeon de la 6 ani. Celebritatea i-a adus-o piesa „Tată, tată”.
4. Julea Viola - „Light Up”
Viola Julea este iubita renumitului basist Alex Calancea, alături de care așteaptă al doilea copil. Locuiește în Chișinău și predă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Școala de Arte „Alexei Stârcea”.
A cântat cu „Lupii lui Calancea” și jazzband-ul Univox, dar are și licență în psihologie, la Universitatea de stat din Moldova.
5. OL - „No Time No Space”
Olga Lisicova, care a participat la „Vocea României”, ediția 2023, este înscrisă în concursul Eurovision cu proiectul OL. Este o artistă vocală cu un timbru distinct și emoționant și autoare a proiectului gospel „The Gracious”. A colaborat cu muzicieni din Marea Britanie
Acum își creează propriile melodii în proiectul OL și Cassini Tales, lansat la casa de discuri Luminol Records. Colaborează și cu poetul britanic Martin John Cooke pentru piese de teatru.
6. Sasha Letty - „DNA”
Sasha Letty s-a născut pe 20 iunie 1993, este cădătorită cu Dumitru și are un copil. A fost membră a duo-ului GlamGirls și a avut un parcurs impresionant în concursuri naționale și internaționale.
În 2017 și-a început cariera solo, cu diverse single-uri și colaborări cu artiști renumiți, precum SunStroke Project, și compozitori precum Jacob Jonia și Nikos Sofis. În cariera ei muzicală a avut hituri pe posturile de radio din Moldova și din străinătate.
7. Natalia Barbu - „In the middle”
Natalia Barbu s-a născut pe 22 august 1979, la Bălți. În 2007, a reprezentat Republica Moldova la Eurovision Song Contest cu piesa „Fight” și s-a clasat pe poziția a zecea, cu 109 puncte.
Natalia Barbu, care este cantautoare și își compune singură majoritatea versurilor, a cântat și cu formația Trigon, într-un experiment jazz-folk de muzică alternativă.
În 2006, Natalia Barbu a semnat un contract pe trei ani cu casa de discuri Cat Music Records (Sony Music) din România. A cunoscut succesul în România cu single-ul „Îngerul meu”, care s-a aflat pe prima poziție în Romanian Top 100 timp de 11 săptămâni, grație difuzării acesteia pe MTV România.
8. Y-Limit - „REVOLUTION”
Y-Limit este numele de scenă a cântărețului, compozitorului și producătorului muzical Roman Lupu. S-a format ca artist în New York, Statele Unite ale Americii, unde este stabilit în prezent.
A experimentat diverse profesii, de la pictură în Times Square la vânzare de deserturi sau tehnician în neurologie.
9. Catalina Solomac - „Fever”
Cătălina Solomac este foarte tânără, la cei 16 ani ai ei. Învață, în primul an, la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău.
10. Victor Gulick - „Fever”
Victor Gulick este muzician și producător muzical. A făcut o pauză de 5 ani, dar acum a revenit ca tehnician și regizor de sunet.
În 2016, s-a alăturat unor trupe cover și a început să compună din nou. Debutul oficial l-a avut în anul 2020 cu piesa „Embryo”, care a marcat începutul unei serii constante de piese.
În 2021, a lansat albumul „Mad Illusions”.
11. Iulia Teleucă - „Runaway”
Iulia Teleucă, născută în 2006, este încă elevă la un liceu din Chișinău. A participat la emisiuni TV precum „Next Star”, în România, sau „Star Hour” și „Forța Dansului”, în Moldova.
A participat la concursuri în Bosnia și Herțegovina, Letonia, Germania și multe alte țări, aducând acasă trofee. A primit și Diploma Președintelui Republicii Moldova și titlul de „Persoana Anului”.
Cum va fi Finala Națională
În Finala Națională de pe 17 februarie, concurenții vor participa cu showul complet, inclusiv conceptul coregrafic și costumele cu care vor să meargă la Malmö.
Punctajul va fi oferit în proporție de 50% de juriu și 50% de telespectatori.
Cel care va acumula cel mai mare număr de puncte va reprezenta Republica Moldova la cea de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest, care se va desfășura la Malmö, în Suedia.