Departamentul de gestionare a dezastrelor din Bihar a transmis că districtul Gopalganj a înregistrat cel mai mare număr de decese, cu 13 persoane ucise. Restul deceselor au fost înregistrate în 22 de zone separate din tot statul. Toate decesele au fost înregistrate joi.

O compensație standard de 5.300 de dolari a fost oferită pentru toate familiile care și-au pierdut persoanele dragi, a spus Sandeep Kumar, un oficial la Departamentul de Management al Dezastrelor din Bihar.

Premierul indian Narendra Modi a și-a exprimat regretul pentru „vestea tragică” din unele districte din Bihar și Uttar Pradesh, în nordul Indiei, în timpul ploilor abundente și a fulgerelor. El a spus că guvernele de stat s-au angajat în lucrări urgente de ajutorare. „Îmi exprim condoleanțele familiilor celor care și-au pierdut viața în acest dezastru”, a adăugat el. Mamata Banerjee, ministrul șef al Bengalului de Vest, a declarat într-un tweet că a fost „foarte deranjată” de decese și a transmis condoleanțe familiilor decedaților.

În India, regiunea Asiei de Sud sunt foarte dese decesele din cauza fulgerelor în lunile mai și iunie, în fiecare an. Potrivit Biroului Național de Înregistrare a Criminalității din India, au fost înregistrate 2.885 de decese atribuite fulgerului în 2017 și 2.357 în 2018, ultimul an pentru care sunt disponibile date. În comparație, au fost doar 20 de astfel de decese  în SUA în 2019, potrivit Serviciului Național Meteorologic.

Decesele din India apar adesea în rândul fermierilor, care pleacă sub cerul liber pentru a-și pregăti câmpurile, cum ajung ploile musonice. Cât mai aproape de începutul ploilor. De exemplu, dacă sădesc prea devreme, este încă fierbinte și recolta va muri, dar dacă este prea aproape de debut, devin vulnerabile pe câmpuri deschise în timpul furtunilor.

Economia Indiei depinde de sezonul musonilor. Agricultura sa depinde de acest anotimp din iunie până în septembrie, care reprezintă cea mai mare parte a precipitațiilor anuale ale țării. O mare parte din terenurile agricole ale Indiei nu sunt legate de irigații.

Ploile musonice din India încep în zona de sud, de obicei la începutul lunii iunie. Acestea avansează spre nord pe parcursul întregii luni, acoperind de obicei întreaga țară până la începutul lunii iulie.

Debutul din acest an a fost puțin înainte de termen, dar nimic neobișnuit. Până în iunie, precipitațiile în toată țara au fost cu aproximativ 20% peste normal, cele mai mari cantități venind în India Centrală, potrivit Departamentului Meteorologic al Indiei, anunță CNN.