Evenimentul Zilei > Social > Fructele care te scapă de cancer. Ce spun cercetătorii. „Efectul a fost cel mai evident”
Fructele care te scapă de cancer. Ce spun cercetătorii. „Efectul a fost cel mai evident”

Fructele care te scapă de cancer. Ce spun cercetătorii. „Efectul a fost cel mai evident”

Un studiu făcut pe oameni cu risc ereditar ridicat de a dezvolta o gamă largă de cancere a demonstrat că unele fructe verzi pot reduce boala cu peste 50%. Suplimentul de amidon este esențial, spun specialiștii.

Un studiu a arătat un efect preventiv major al amidonului rezistent, găsit într-o serie de alimente precum ovăz și banane ușor verzi. Poate fi găsit și în cerealele pentru micul dejun, pastele fierte și răcite și orez, mazăre și fasole. Acesta este un leac incredibil împotriva cancerului.

Studiul internațional – cunoscut sub numele de CAPP2 – a implicat aproape 1000 de pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume și a dezvăluit că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și sub numele de fibre fermentabile. Aceasta a redus cancerele cu mai mult de jumătate.

Cele mai bune rezultate au fost la cancerele gastrointestinale superioare, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și duodenului. Cercetarea, condusă de experții de la Universitățile din Newcastle și Leeds, este o urmărire planificată dublu-orb de 10 ani, completată cu date cuprinzătoare ale registrului național de cancer pentru până la 20 de ani la 369 dintre participanți.

Și aspirina a redus cancerul de intestin gros cu 50%, potrivit studiului.

Sursa: Arhiva EVZ

Cum poți scăpa de cancer

„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului. Acest lucru este important, deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt depistate devreme. Amidonul rezistent poate fi luat ca supliment de pudră și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon. Doza folosită în studiu este echivalentă cu consumul unei banane zilnic; înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo.

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul tău subțire, ci fermentează în intestinul tău gros, hrănind bacterii intestinale benefice – acționează efectiv, ca fibrele alimentare din sistemul tău digestiv. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit.

Credem că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și prin reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și în cele din urmă pot provoca cancer. Cu toate acestea, acest lucru necesită cercetări suplimentare”, a declarat profesorul Sir John Burn, de la Newcastle University și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, potrivit doctorulzilei.