Descoperirea revoluționară care schimbă totul despre cancer. Concluzii fără precedent
- Nicolae Comănescu
- 2 februarie 2022, 12:40
O echipă de cercetători a efectuat un studiu revoluționar, în privința cancerului. Concluziile trase sunt de o importanță vitală pentru tratarea acestei boli.
O echipă de oameni de știință, coordonată de Universitatea din Milano a descoperit, în premieră, un mecanism ce implică molecule considerate inutile până în urmă cu câțiva ani.
Noile date obținute de cercetători arată că aceste molecule sunt esențiale pentru a activa în mod corect funcția sistemului imunitar uman împotriva tumorilor. Ele au fost denumite „molecule LINE1” și sunt considerate secvențe ADN inutile, pentru că se repetă de multe ori, fără a avea, aparent, o funcție cunoscută.
Concluzii de importanță majoră obținută de cercetători în urma studiului
De fapt, ele sunt capabile să declanșeze răspunsul sistemului imunitar împotriva tumorilor și să ajute la recunoașterea și eliminarea celulelor canceroase.
„Marea noutate a studiului nostru este că am fost capabili, pentru prima dată, să atribuim o funcție importantă unor anumite secvențe ADN (moleculele LINE1), considerate ani de zile ca fiind fără importanță și despre care știm, în prezent, că joacă un rol fundamental în activarea funcționalității celulelor sistemului imunitar, în special a limfocitelor T. Pot deveni o țintă farmacologică în strategiile inovatoare imunoterapeutice”, a explicat Sergio Abrignani, profesor de Patologie Generală la Universitatea din Milano, pentru revista Nature Genetics.
„Aceste secvențe ADN sunt transformate în ARN în anumite celule ale sistemului imunitar - limfocitele T inactive - unde acționează ca o „frână moleculară” ce împiedică aceste celule să își îndeplinească funcția de apărare”, a precizat și Beatrice Bodega, profesor de Biologie Moleculară la aceeași universitate.
Frânele moleculare care sunt benefice
„Studiul nostru arată cum limfocitele T, atunci când sunt activate, se descotorosesc de această 'frână moleculară' cu ajutorul unui mecanism sofisticat, complet nou, neobservat anterior, care permite limfocitelor să își îndeplinească funcția, inclusiv în ceea ce privește eliminarea celulelor străine”, a mai spus omul de știință.
Studiul a fost întreprins pe celule de la donatori sănătoși și pe țesuturi tumorale prelevate de la pacienți cu cancer. Echipa de cercetători a arătat că tocmai prezența anormală și neașteptată a acestor „frâne moleculare” în limfocitele intra-tumorale este cea care împiedică activitatea sistemului imunitar în lupta cu cancerul.
„Știm, de asemenea, că dacă eliminăm aceste molecule supresoare printr-o abordare terapeutică experimentală, limfocitele T sunt reactivate și pot lupta împotriva celulelor canceroase”, a spus Beatrice Bodega.