Evenimentul Zilei > International > FRANȚA. Un islamist a intrat cu mașina în pietoni, la Dijon, strigând „Allah e mare”
FRANȚA. Un islamist a intrat cu mașina în pietoni, la Dijon, strigând „Allah e mare”

FRANȚA. Un islamist a intrat cu mașina în pietoni, la Dijon, strigând „Allah e mare”

Un șofer care a strigat „Allah este mare”, în limba arabă, a intrat cu mașina în pietoni, rănind 11 persoane, în orașul Dijon din Franța, anunță presa franceză, citată de BBC News.

Bărbatul a fost arestat după ce a intrat cu mașina în pietoni în cinci zone diferite ale orașului, într-un interval de o jumătate de oră. El părea „puțin dezechlibrat” și se pare că fusese internat într-un spital de boli psihice.

Într-un alt incident, sâmbătă, polițiștii au împușcat un om care i-a atacat cu un cuțit și a strigat „Allah este mare”.

Două dintre persoanele rănite la Dijon se află în stare gravă la spital.

Martorii au declarat că șoferul, un bărbat în vârstă de circa 40 de ani, a spus că „acționează în numele copiilor din Palestina”, a dezvăluit pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că atacatorul ar fi acționat singur. Șoferul era cunoscut polițiștilor, pentru incidente minore care datau din ultimii 20 de ani, precizat sursa citată.

Premierul Manuel Valls a scris pe Twitter, pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele.

În celălalt incident, de sâmbătă, un bărbat a rănit trei ofițeri de poliție în orașul Tours, înainte de a fi împușcat mortal. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a spus că bărbatul era „extrem de instabil”. Anchetatorii antiteroriști au deschis o investigație în acest caz.

Franța are cea mai numeroasă comunitate de musulmani din Europa de Vest, estimată la circa 5-6 milioane de persoane.

În ultimii ani, s-au înregistrat mai multe atacuri realizate de islamiști.

*Anul trecut, un bărbat convertit la islamism a înjunghiat un soldat, la Paris.

*Suspectul principal în cazul uciderii a patru persoane la un muzeu belgian, anul acesta, este un francez care a petrecut un an luptând în Siria.

*De asemenea, în 2012, Mohammed Merah a împușcat 7 oameni în orașul Toulouse, înainte de a se sinucide în timpul unui asediu al poliției.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: