Franța se poziționează ferm. Macron vrea să oprească războiul din Gaza

Franța se poziționează ferm. Macron vrea să oprească războiul din Gaza Preşedintele Macron: „Europa poate muri, depinde de alegerile pe care le vom face”. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Franța își modifică semnificativ abordarea. Emmanuel Macron l-a sunat urgent pe premierul Netanyahu pentru a încerca să oprească conflictul din Gaza.

Franța își intensifică tonul în fața preocupărilor internaționale cu privire la situația din Fâșia Gaza, iar președintele Emmanuel Macron îi cere premierului Benjamin Netanyahu să oprească operațiunile militare în enclavă, subliniind că bilanțul uman și situația umanitară sunt „intolerabile”, relatează The Huffington Post.

Franța se poziționează

Palatul Élysée a anunțat că Macron i-a comunicat lui Netanyahu, într-o discuție telefonică, „opoziţia Franţei faţă de o ofensivă israeliană la Rafah” și a subliniat „urgenţa extremă de a încheia, fără nicio amânare, un acord privind un armistiţiu”.

Președintele francez consideră că este „imperativ să se deschidă portul Ashdod, o cale terestră din Iordania şi toate punctele de trecerea frontierei” pentru a permite trimiterea de ajutoare în teritoriul palestinian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Macron insistă asupra unui armistițiu

El a subliniat că lipsa accesului umanitar este "nejustificată", având în vedere semnalul de alarmă tras de doctorul Rik Peeperkor, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în teritoriile palestiniene ocupate.

Mai puțin de jumătate dintre misiunile OMS pentru trimiterea de ajutoare în Fâșia Gaza au fost autorizate, iar spitalele se confruntă cu lipsuri grave și sunt complet depășite, a denunțat reprezentantul OMS.

Emmanuel Macron a accentuat importanța încheierii imediate a unui acord pentru un armistițiu și a subliniat necesitatea unei intervenții masive de ajutor umanitar urgent.

Netanyahu, Mossad

Sursa foto: Arhiva EVZ

Netanyahu sfidează Europa și SUA

Cu toate acestea, conform ziarului Haaretz, Benjamin Netanyahu a ordonat delegației israeliene aflate la Cairo, care participa la negocieri pe termen lung, să nu participe la întâlniri miercuri.

Parisul pare să încerce să tempereze ambițiile militare ale Israelului. În ultimele zile, Franța a exercitat presiuni asupra Israelului în ceea ce privește problema coloniștilor israelieni, inclusiv prin sancționarea unora dintre aceștia, acuzați de uciderea unor civili în Cisiordania.

Ce a mai transmis Franța

Emmanuel Macron a reiterat poziția Franței de "condamnare" a politicii israeliene de colonizare și a solicitat dezafectarea unor "avanposturi". El a cerut "evitarea oricărei acțiuni care ar putea duce la o escaladare necontrolată în Ierusalim și în Cisiordania".

Macron l-a îndemnat pe premier și pe toți liderii israelieni să aibă curajul de a oferi cetățenilor lor un viitor al păcii, singura soluție posibilă fiind "cea a două state" și înființarea Palestinei, pe care palestinienii o doresc.