Israel a atacat Libanul. Tensiunile dau în clocot în Orientul Mijlociu

Israel a atacat Libanul. Tensiunile dau în clocot în Orientul Mijlociu Israel. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Israel atacat Libanul. Forțele aeriene israeliene au început un „val extins de atacuri” în Liban, au anunțat miercuri Forțele de Apărare ale Israelului.

Israel atacat Libanul. Miercuri, 14 februarie, avioane de luptă israeliene au efectuat o serie de raiduri în Liban, conform anunțului făcut de armata israeliană, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare între cele două țări după luni de schimburi de focuri zilnice la frontieră, în contextul conflictului din Gaza, relatează AFP.

Israel, atac în mai multe orașe din sudul Libanului

Presa de stat din Liban și cea controlată de Hezbollah au raportat atacuri aeriene asupra mai multor orașe din sudul Libanului, printre care Aadchit, Souaneh și Chehabiya.

Aceste lovituri israeliene au survenit în urma unui atac anterior cu rachete asupra orașului Safed din nordul Israelului, despre care Forțele de Apărare israeliene au afirmat că a fost lansat din teritoriul libanez.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contrast, Armata israeliană nu a furnizat încă detalii despre raiduri, însă media libaneză a raportat că au fost lovite trei sate: Adshit, Sawaneh și Shehabiyeh.

Război în Israel ziua 127

IDF Sursa foto: X (Twitter)

Atacul, un răspuns pentru Hezbollah

Potrivit unor surse medicale israeliene, cinci persoane au fost rănite în orașul Safed din Israel. Un fotograf al AFP a observat medici și soldați evacuând o persoană rănită din spitalul din Safed, pentru a fi transportată cu elicopterul către o altă unitate medicală.

Confruntările dintre armata israeliană și Hezbollah au determinat deplasarea a zeci de mii de persoane de pe ambele părți ale frontierei.

Liderul Hezbollah nu vrea să se oprească

Într-un discurs ținut marți, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că, „atunci când agresiunea din Gaza se va opri şi va exista o încetare a focului, se vor opri şi tirurile în sudul” Libanului.

„Dacă ei extind confruntarea, la fel vom face şi noi”, a spus Hassan Nasrallah, în replică la ameninţările repetate ale responsabililor israelieni de a declanşa un război împotriva Libanului.

Într-un interval de puțin peste patru luni, cel puțin 243 de persoane, inclusiv 175 de luptători ai Hezbollah și 30 de civili, au fost ucise în sudul Libanului, conform unui bilanț realizat de AFP. Pe de altă parte, armata israeliană a raportat moartea a 15 persoane de partea lor - nouă soldați și șase civili.