Război în Israel, ziua 131. Hezbollah vine cu noi amenințări

Război în Israel, ziua 131. Hezbollah vine cu noi amenințări Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 131. Liderul Hezbollah-ului libanez, Sayyed Hassan Nasrallah, a avertizat că bombardamentele asupra Israelului vor înceta doar atunci când agresiunea din Gaza se va opri.

Război în Israel, ziua 131.  În timp ce liderul Hezbollah-ului libanez, Sayyed Hassan Nasrallah, spune că tirurile grupării sale armate şiite asupra Israelului se vor opri doar când acesta va înceta 'agresiunea' în Fâşia Gaza, SUA a aprobat un pachet financiar consistent pentru Israel.

Război în Israel, ziua 131. Hamas, mai multe atacuri împotriva forțelor israeliene

Brigăzile Qassam, aripa militară a grupării palestiniene, declară că a vizat un vehicul blindat israelian cu un obuz de mortar în Khan Younis și a aruncat în aer trei puțuri de tunel în jurul trupelor israeliene în orașul Gaza de sud.

Grupul a spus mai târziu că a tras și obuze de mortar asupra unui tanc și a unui buldozer militar la nord de Khan Younis și a detonat o casă cu capcană cu trupe israeliene în interior, în aceeași zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Navele Israelului nu au mai trecut prin Golful Aden

Război în Israel, ziua 131. Abdul Malik al-Houthi spune că grupul a reușit să împiedice în ultima săptămână trecerea tuturor navelor care aveau legătură cu Israel prin Golful Aden.

„Aceasta este o adevărată victorie”, a spus al-Houthi într-un discurs televizat.

Grupul yemenit a vizat ceea ce spun că sunt nave legate de Israel ca răspuns la războiul din Gaza.

SUA și Marea Britanie lovesc ținte Houthi în Yemen de la jumătatea lunii ianuarie, în încercarea de a determina grupul yemenit să înceteze atacurile asupra căilor de navigație din Marea Roșie.

razboi israel

Bombardamentele asupra Israelului vor înceta doar atunci când agresiunea din Gaza se va opri

Liderul Hezbollah-ului libanez, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat marți că tirurile grupării sale armate șiiți asupra Israelului vor înceta doar atunci când acesta va înceta 'agresiunea' în Fâșia Gaza, adăugând că eforturile diplomatice anterioare de a opri ostilitățile de-a lungul frontierei libaneze par să fi favorizat doar Israelul, relatează Reuters.

Într-un discurs televizat, Sayyed Hassan Nasrallah a afirmat că Hezbollah va înceta tirurile doar când se va ajunge la o încetare totală a focului în Gaza.

'În acea zi, când tirurile vor înceta în Gaza, vom opri tirurile în sud', a precizat el.

Nasrallah a adăugat că multe 'delegații' străine au venit la Beirut cu 'propuneri' de încetare a ostilităților în sudul Libanului, dar par să aibă un singur scop, și anume securitatea și protecția Israelului.

El a subliniat că, în cazul în care Israelul va extinde războiul în Liban, Hezbollah-ul va acționa similar.

Până în prezent, tirurile de ambele părți ale frontierei au cauzat aproximativ 200 de morți în Liban, inclusiv peste 170 de luptători ai Hezbollah-ului, și 15 în Israel - 10 militari și cinci civili -, precum și zeci de mii de persoane strămutate în fiecare țară.

În discursul său, Nasrallah a avertizat că locuitorii din nordul Israelului 'nu se vor întoarce' la casele lor și a amenințat că numărul celor obligați să se refugieze va crește.

Război în Israel ziua 126

Sursa foto: X (Twitter)

Război în Israel, ziua 131. SUA oferă ajutor financiar Israelului

Senatul american condus de democrați a aprobat marți un pachet de ajutor în valoare de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Acest pachet include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel în contextul conflictului său cu Hamas și 4,83 miliarde de dolari pentru sprijinirea partenerilor din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru descurajarea agresiunii Chinei. De asemenea, pachetul ar oferi asistență umanitară în valoare de 9,15 miliarde de dolari pentru civili din Gaza, Cisiordania, Ucraina și alte zone de conflict din întreaga lume.

Armata israeliană poate merge oriunde 

Ministrul israelian al Apărării a spus că există „o posibilitate realistă” ca armata israeliană să fie nevoită să-i trimită acasă pe rezidenții din nord, potrivit ziarului israelian Haaretz.

Se spune că el a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite la soldații unei brigăzi de infanterie din nordul Israelului.

„Acest lucru înseamnă crearea unei situații de securitate diferită prin forță și asta ar putea duce la orice. Dacă diviziunea se prezintă la granița de nord, putem ajunge oriunde decidem să mergem în Liban”, a spus el.