Franța. Procesul președintelui. Câți ani de închisoare riscă fostul președinte Nicolas Sarkozy

Franța. Procesul președintelui. Câți ani de închisoare riscă fostul președinte Nicolas Sarkozy Nicolas Sarkozy. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un fost preşedinte trimis în faţa unui tribunal pentru fapte de corupţie reprezintă o premieră în istoria postbelică a Hexagonului.

Fostul lider de la Elysee, Nicolas Sarkozy,  va fi judecat începând de luni la Paris în dosarul „interceptărilor”, împreună cu avocatul său Thierry Herzog şi de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert.

Nicolas Sarkozy (65 de ani), a denunțat  „scandal care va rămâne în istorie” și a promis că va fi „combativ” în faţa instanţei în acest proces care va zgudui Franța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înaintea lui Sarkozy, un alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat - şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare - pentru angajări fictive la primăria Parisului făcute pe vremea când fusese edilul capitalei franceze.

Însă acum este pentru prima dată când un fost preşedinte al Franţei este judecat pentru corupţie, scrie Agerpres.

După ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidenţiale din Franța , în 2017, retras din politică, Sarkozy riscă o pedeapsă cu zece ani de pușcărie şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă.

Thierry Herzog şi Gilbert Azibert riscă aceeași pedeapsă. Ei vor fi judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional.