Cutremur pe scena politică din Spania. Juan Carlos, fostul rege emerit spaniol, suspectat de fapte de corupţie, a decis să părăsească Spania. Anunțul a fost făcut luni de Casa Regală de la Madrid.

Juan Carlos I i- a comunicat fiului său, regele Felipe al VI-lea, cu privire la ”decizia chibzuită” de a pleca să trăiască în afară Spaniei. Decizia a fost luată din cauza repercusiunilor publice ale ”unor evenimente trecute” din viaţa sa privată, se menţionează într-un comunicat remis de Casa Regală a Spaniei.

Justiţia elveţiană şi spaniolă, pe urmele fostului rege

Justiţia elveţiană şi spaniolă verifică proveniența unei sume de circa o sută de milioane de dolari. Anchetatorii suspectează că ea ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos în Elveţia.

Presa din Spania a dat publicității în iulie 2018 înregistrări în care fosta amantă nemţoaică a regelui, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), susținea că Juan Carlos a încasat un comision. Potrivit acesteia, comisionul a fost încasat pentru ca unor firme spaniole să li se atribuie în anul 2011 contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina.

Curtea Supremă spaniolă a anunţat în luna iunie deschiderea unei anchete privind posibila responsabilitate a fostului rege, care are astăzi 82 de ani. Sunt vizate numai faptele comise după abdicarea lui.

 

Juan Carlos mai este bănuit că a transferat fonduri oculte într-un cont al Corinnei Larsen în Bahamas.

Publicaţia online El Espanol a publicat elemente din declaraţia acordată Parchetului din Geneva de către avocatul elveţian Dante Canonica. Acesta a spus că a fost însărcinat să ”creeze o structură” care avea drept scop ascunderea fondurilor vărsate lui Juan Carlos.

Corinna Larsen a afirmat în faţa Parchetului din Geneva, potrivit ziarului El Pais, că fostul suveran i-a transferat aproape 65 de milioane de euro. Potrivit acesteia, scopul a fost ”nu pentru a se debarasa de bani”, ci ”din gratitudine şi dragoste”.

Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez s-a declarat luna trecută ”tulburat” de informaţiile ”neliniştitoare” privind fostul rege Juan Carlos.

”Palatul Regal însuşi, şi îi mulţumesc pentru această, se distanţează de aceste informaţîi neliniştitoare şi tulburătoare”, a declarat Sanchez. Guvernul său face eforturi pentru a evidenţia diferenţa între actualul rege Felipe şi tatăl său, care a fost rege al Spaniei între 1975 şi 2014, potrivit agerpres.ro.