Evenimentul Zilei > International > Fostul președinte, condamat pentru corupție. E judecat și pentru genocid
Fostul președinte, condamat pentru corupție. E judecat și pentru genocid

Fostul președinte, condamat pentru corupție. E judecat și pentru genocid

Fostul președinte din Sudan, Omar al-Bashir, a fost condamnat sâmbătă la doi ani de închisoare.

O curte de justiție din Sudan l-a găsti vinovat pe fostul președinte Omar al-Bashir de corupție și posesie ilicită de valută străină.

Președintele completului a spus că Bashir, acum în vârstă de 75 de ani, își va ispăși pedeapsa într-o instituție de reeducare din țară, și nu într-o închisoare, din cauza vârstei sale înaintate.

Omar al-Bashir a fost răsturnat de la putere în aprilie, după mai multe luni de proteste de stradă, punându-se astfel capăt unei dictaturi sângeroase ce a durat trei decenii.

Judecătorul a decis și confiscarea a milioane de euro și lire sudaneze descoperite în reședința sa în momentul în care a fost înlăturat de la putere.

Împotriva fostului dictator din Sudan mai există alte câteva dosare, aflate în stadiul de anchetă sau de judecată.

În plus, în luna mai, Omar al-Bashir a fost pus sub acuzare și pentru implicarea sa și incitarea forțelor de represiune la uciderea de manifestanți.

Mai mult, în cursul săptămânii trecute a fost audiat și într-un alt dosar, în care este investigată lovitura de stat militară din 1989, în urma căreia Bashir a ajuns la putere.

De asemenea, Curtea Penală Internațională a emis, în 2009 și 2010, madate internaționale de arestare pentru Bashir, care este acuzat de crime de război, crime împotriva umanității și genocid în provincia sudaneză Darfur.