„Nu este nimeni care să aibă curajul să meargă împotriva lui Putin în anturajul său apropiat, nu există niciun general care să îndrăznească să îi spună că nu se supune deciziilor sale, că nu va da ordinul de atac asupra Ucrainei. Generali de acest gen au dispărut în Rusia. Toţi execută şi se uită la Putin să vadă ce spune”, a afirmat Kasianov, subliniind că în Rusia a fost instalat un veritabil regim autoritar, scrie Agerpres.

În prezent, potrivit acestuia, preşedintele rus introduce în Rusia elemente ale regimului Mussolini, în care poate exista doar un singur punct de vedere, cel oficial.

„Astăzi, noi – opoziţia democratică – suntem numiţi coloana cincea, trădători ai poporului… Nu ne aşteptam la aşa ceva după 20 de ani de clădire a democraţiei”, a spus Kasianov, fost premier în primul mandat prezidenţial al lui Putin, exprimându-şi speranţa că nu va fi mult timp aşa şi „poporul se va trezi” şi va reveni pe calea dezvoltării unui stat democratic normal.

El explică popularitatea lui Putin în Rusia şi sprijinul societăţii ruse în favoarea anexării Crimeii prin „sindromul postsovietic şi postimperial”.

În plus, mai spune Kasianov, ocuparea Crimeii şi evenimentele din estul Ucrainei au fost posibile datorită faptului că Occidentul nu a reacţionat corespunzător la agresiunea rusă împotriva Georgiei în 2008.

„Occidentul a fost neutru, iar mai târziu a revenit la „business as usual” cu Kremlinul.

Putin a tras concluzia că Occidentul i-a dat dreptul şi el poate să facă ce vrea. Ucraina şi Crimeea sunt rezultatul acestei poziţii”, consideră Mihail Kasianov, astăzi unul din liderii opoziţiei liberale ruse.

În opinia sa, principala problemă pentru Rusia şi Occident este că Putin nu înţelege valorile occidentale – libertatea, democraţia, drepturile omului – şi faptul că Vestul nu negociază în privinţa acestora.

„El crede că totul este de vânzare în această lume, iar problema este doar de preţ. Este gata să-l achite şi este surprins atunci când nu primeşte ceea ce vrea”, a mai spus fostul premier rus, remarcând că, în aceasta rezidă, de fapt, mentalitatea descendenţilor din KGB.

Kasianov a menţionat, de asemenea, că sancţiunile occidentale au început deja să acţioneze şi zdruncină unitatea anturajului lui Putin. În curând, în faţa preşedintelui rus şi a apropiaţilor săi va apărea problema menţinerii stabilităţii macroeconomice şi lui Putin îi va fi greu să-şi îndeplinească promisiunile făcute de creştere a salariilor şi pensiilor, mai spune el