Evenimentul Zilei > International > Fondurile UE au umplut buzunarele Mafiei italiene. „Nu mai e nevoie să jefuiască bănci”…
Fondurile UE au umplut buzunarele Mafiei italiene. „Nu mai e nevoie să jefuiască bănci”…

Fondurile UE au umplut buzunarele Mafiei italiene. „Nu mai e nevoie să jefuiască bănci”…

În 2012, Ignazio Di Vincenzo, un fermier din orașul sicilian Tortorici, a primit o somație nedorită din partea unui membru de rang înalt al clanului mafiei locale.

Gino Bontempo a dorit să închirieze terenul lui Di Vincenzo pentru a cere subvenții profitabile ale UE în numele fiicei sale. Era, cum spun ei, o ofertă pe care Di Vincenzo nu putea să o refuze.

În ultimul deceniu, sindicatele infracțiunii au sifonat milioane de euro din fondurile agricole ale UE, potrivit unei ample investigații efectuate în Sicilia, care a implicat 600 de ofițeri de poliție, care au culminat cu 94 de arestări în 15 ianuarie.

Un document al senatului italian l-a numit ca șef al mafiei, dar avocatul său a spus că și-a menținut nevinovăția.

Clanurile mafiote au închiriat mii de hectare de terenuri proprietate publică scoase la licitație de către stat.
Ancheta dezvăluie „o evoluție marcantă” în activitatea infracțională.

„În timp ce menținem activitatea infracțională clasică, cum ar fi drogurile și extorsiunea … principala lor activitate a devenit marea afacere de fraudare a UE, mai plină de satisfacții și mai puțin riscante.”

„Nu mai este nevoie să jefuiască o bancă. Au găsit noi căi către bogățiile care ajung confortabil în cofrele lor fără risc”, a declarat generalul Pasquale Angelosanto, șeful ROS, specialist în antiterrorism.
Fermierii cinstiți au evitat aceste licitații, astfel încât amenințările explicite erau rareori necesare.

„Un simplu nume de familie este suficient pentru a provoca frică, nu este nevoie să trageți”, a explicat col. Gerardo Mastrodomenico, șeful poliției de fraudă din Guardia di Finanza din Messina.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE