Fonduri europene pentru dezvoltarea României. Zeci de miliarde vitale pentru țara noastră
- Iulia Moise
- 19 martie 2025, 08:18

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a afirmat marţi că traversăm o perioadă istorică, având la dispoziţie 75 de miliarde de euro din fonduri europene, sumă ce nu se va mai repeta în istoria României, având în vedere că politica de coeziune nu mai este la fel de favorabilă.
România are la dispoziție 75 de miliarde de euro din fonduri europene
Marcel Boloș a subliniat importanţa discuţiilor despre viitorul ţării şi despre sursele de finanţare pentru proiectele strategice de infrastructură, care vor contribui la dezvoltarea României în următorii 50 de ani.
„Din punctul meu de vedere, este o perioadă istorică pe care o parcurgem, pentru că aceşti 75 de miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie nu se vor mai întoarce în istoria României niciodată. Politica de coeziune nu mai arată atât de bine cum a arătat până acum, pentru că priorităţile de repartizare a fondurilor se schimbă la nivelul Uniunii Europene”, a afirmat ministrul în emisiunea România Politică de la Prima News.
PNRR: Nu-ţi faci reformele, plăteşti un cost foarte scump
El a subliniat că, din cele 28 de miliarde de euro, mai dispunem de 44 de miliarde de euro destinate politicii de coeziune, care ne sprijină finanțarea infrastructurii de autostrăzi, precum și a sistemelor de apă și canalizare.
Ministrul a subliniat că „acolo unde guvernele au cunoscut o perioadă de instabilitate, cum este cazul Bulgariei, sau acolo unde a fost un an electoral, se vede, de asemenea, în implementarea reformelor”.

Sursa: Facebook/ Marcel Ioan Boloș
„Lecţia PNRR-ului şi filozofia PNRR-ului spune foarte clar: Nu-ţi faci reformele, plăteşti un cost foarte scump”, a afirmat Marcel Boloș.
Cu fonduri europene, România se dezvoltă în următorii 50 de ani
„Discutăm de miza unor bugete şi a unor costuri usturătoare pentru neducerea la bun sfârşit a reformelor”, a arătat Boloş, menționând că cel mai simplu exemplu este cel referitor la AMEPIP, unde o procedură administrativă duce la blocarea a 400 de milioane de euro.
Cauza pentru care se întâmplă acest lucru este procedura de respectat pentru numirea conducerii unei instituţii.
„În timp ce noi ne luptăm ca să facem economii de cheltuială, reducem posturi pe la ministere, dar înseamnă, ca şi economie de cheltuială, foarte puţin în raport cu aceste costuri usturătoare ale neîndeplinirii reformelor, care înseamnă miliarde de lei.
Deci, discutăm de viitorul ţării şi de sursele de finanţare pentru proiectele strategice de infrastructură, care dezvoltă România pentru următorii 50 de ani”, a explicat Marcel Boloş.