Evenimentul Zilei > Social > Firea: „Spitalul Municipal va fi construit în timp rezonabil, nu în 20 de ani cum spune Ministerul de Finanţe”
Firea: „Spitalul Municipal va fi construit în timp rezonabil, nu în 20 de ani cum spune Ministerul de Finanţe”

Firea: „Spitalul Municipal va fi construit în timp rezonabil, nu în 20 de ani cum spune Ministerul de Finanţe”

Nici nu s-a terminat bine scandalul izbucnit în sânul Consiliului General al Capitalei în jurul construirii Spitalului Municipal că a izbucnit altul. O afirmaţie strecurată în spaţiul public de oficiali ai Ministerului de Finanţe, potrivit căreia respectivul spital va fi construit în 20 de ani, inflamează din nou spiritele. Firea reacţionează dur: “Spitalul se va construi în timp rezonabil ca orice spital de asemenea dimensiune”, a tunat Firea astăzi cu prilejul semnării unui protocol de colaborare între Primăria Generală, Asociaţia Colectiv GTC 3010 şi Spitalul clinic de urgenţă „Sfântul Ioan”.

Primarul general, Gabriela Firea, susține că Spitalul Metropolitan va fi construit „într-un timp rezonabil”, nu în 20 de ani, așa cum a trecut Ministerul de Finanțe ca termen maxim în ordonanța de urgență adoptată miercuri. „Spitalul se va construi în timpul rezonabil în care se construieşte orice spital de asemenea dimensiune, 1.000 – 1.200 de paturi, în Europa şi nu în 20 de ani, cât a stipulat Ministerul de Finanţe, repet, ca o măsură birocratică asiguratorie pentru perioada de transfer a terenului”, a afirmat Gabriela Firea, cu prilejul semnării unui protocol de colaborare între Primăria Capitalei, pentru construirea unei maternităţi în curtea acestei unităţi spitaliceşti.

Motive birocratice

„Dezmint în totalitate aceste informaţii negative (referitoare la durata de 20 de ani specificată de reprezentanţii Ministerului de Finanţe ca fiind cea corectă în cazul Spitalului Municipal, n.r.). Este vorba despre faptul că Ministerul de Finanţe, care gestionează întreg patrimoniul statului, din motive birocratice, trebuia să treacă un termen al acestui transfer şi a trecut 20 de ani ca o măsură asiguratorie pur şi simplu, dar asta nu înseamnă că durata de construire a spitalului metropolitan va fi de 20 de ani. (…) Demarăm deja realizarea studiului de prefezabilitate, fiind o investiţie de peste 50 de milioane de euro, apoi studiul de fezabilitate şi decizia pe care o vom lua în cadrul CGMB – dacă să fie o investiţie 100% a municipiului sau să mergem pe o procedură care a fost extrem de folosită în întreaga Europă şi aşa s-a dezvoltat sistemul medical în întreaga lume şi anume o concesiune şi atunci atragerea unui investitor privat care să construiască de la zero această unitate spitalicească. Vom lua această decizie şi o vom anunţa”, a punctat Gabriela Firea.

Şi purtătorul de cuvânt al Guvernului a vorbit tot de 20 de ani

Termenul de 20 de ani a reieșit și din declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. „Acel teren necesar construirii Spitalului Metropolitan are o suprafaţă de peste 47.000 de metri pătraţi, este situat în şoseaua Pipera din sectorul 2 şi trece din domeniul public al statului şi administrarea Societăţii Române de Televiziune în domeniul public al Municipiului Bucureşti, iar termenul de realizare a investiţiei este de maximum 20 de ani”, a spus Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă. Întrebat de jurnaliști dacă este corect termenul de 20 de ani, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns: „Așa am înțeles din actul normativ”.