Financial Times, despre ”uriașul adormit” al agriculturii românești

Financial Times, despre ”uriașul adormit” al agriculturii românești

Performanțele agriculturii românești sunt cu mult inferioare potențialului său, potrivit unui articol apărut pe un blog al publicației britanice Financial Times.

Recolta de cereale din anul 2011 a arătat ce potențial are țara noastră în acest domeniu, însă o îmbunătățire conjuncturală și temporară a randamentelor obținute nu schimbă situația de ansamblu.

”Uriașul adormit al agriculturii românești are încă performanțe cu mult sub potențialul său”, consideră autorul articolului.

Producţia de cereale a României a crescut cu 24,3%, până la 20,78 milioane tone, în 2011, producţia de porumb s-a situat la 11,6 milioane tone, iar cea de grâu la 7,1 milioane tone, ceea ce a făcut din România al doilea şi respectiv al cincilea producător de porumb respectiv grâu din Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, creșterea prețurilor materiilor prime, acordarea mai eficientă a subvențiilor și fondurile europene sunt principalii factori care au contribuit la scăderea suprafeței cultivate și în final la îmbunătățirea performanțelor.

Potrivit articolului publicat de Financial Times, producția la hectar în România este la jumătate față de media europeană pentru cele mai multe dintre culturi.