Întâi a încercat să obțină un ajutor de la procurorul general, atunci Augustin Lazăr. I-a scris în 7 mai, depunând cererea de audiență: „Domnule procuror general, nu cred că puteți lăsa un minor într-un dosar de crimă organizată. Nu cred că puteți face abstracție de vârsta mea (12 ani), de capacitatea mea de a produce fapte penale menționate în acest dosar și nu cred că acceptați ca directori generali și alte persoane importante să fie scoase din dosar în timp ce în locul lor este plasat un copil, elev în clasa a VI-a, bolnav cronic (insulinodependent de la vârsta de un an) care la data faptelor avea patru ani și purta încă pampers”, a scris Maria Eftime.

Toate demersurile ei și ale mamei care o crește singură au eșuat, așa că Maria, bună cunoscătoare a limbii engleze, s-a adresat printro scrisoare Parlamentului European. Ea nu a sunat la 112, ci a cerut ajutor acolo, iar pe site-ul forului european se află mesajul ei. Am prezentat pe larg cazul în Evenimentul zilei și am publicat scrisoarea impresionantă pe care fata a scris-o Parlamentului European. A reacționat doar eurodeputata Maria Grapini, care s-a interest de caz și a promis că va face tot ce este necesar pentru ca Maria să fie ascultată de liderii europeni. Și, într-adevăr, a adresat o cerere unuia dintre înalții funcționari de la Bruxelles, făcând demersuri ca fetița de 12 ani din România să ajungă să și vorbească de la tribuna forului comunitar. Mariei Grapini i s-a alăturat și eurodeputata Carmen Avram, care și-a anunțat susținerea. Povestea Mariei, relatată de EVZ, a spart însă granițele media, iar zilele trecute fetița a fost căutată de un jurnalist de la postul BBC.

Tom Grundy (Special Events Producer/ Broadcast Journalist) a căutat-o pe fetița de 12 ani și i-a cerut mai multe detalii despre cazul ei și despre petiția depusă la Parlamentul European. Maria mi-a spus că i-a promis că va face cunoscută petiția ei și ascultătorilor BBC. Și i-a scris jurnalistului englez. Un text impecabil, al unui copil român care nu vrea să se lase învins de un sistem pe care-l percepe nedrept.

Scrisoarea Mariei – „adultul penal”, adresată jurnalistului de la BBC

Domnule Tom Grundy, Am uitat să vă menționez că, în timp ce doi procurori antimafia îmi furau copilăria și-mi murdăreau munca mea de elev responsabil, eu luam diplomă cu distincție la examentul Cambridge, la școala de limbă engleză Mark Twain din București, unde sunt elevă. În aceeași perioadă de coșmar luam premiu la concursul „Scince 4 You” cu tema „Pancreasul artificial” și participam la programele de știri ale televiziunilor naționale pe teme de „Science fair”. Sunt o mare iubitoare de Shakespeare luând în fiecare an premii pentru sonete și piese de Shakespeare.

În aceeasi perioadă în care alergam în calitatea mea de „adult penal” (cum m-au intitulat domnii procurori) și băteam degeaba la ușile tuturor instituțiilor care ar fi trebuit să-mi apere drepturile mele de minor (și nu pe procurori!), prezentam în limba engleză spectacolele școlii de final de an și realizam emisiuni tv la televiziunea școlii, în calitate de reporter. Procurorii m-au aruncat cu violență în lumea grea a adulților, furându-mi până și timpul! Timpul de care se bucură copiii de vârsta mea și care pot face lucruri pe care eu nu le mai pot face pentru că NU MAI AM TIMP să-mi continui: echitația, schiul, patinajul, desenul, înotul, TOT ceea ce făceam înainte ca procurorii să mă transforme în „adult penal”. În timp ce un copil este strivit de „talpa groasă” a puterii procurorilor( pentru care se vede că nu răspund legii), sunt protejați adulți importanți din această importantă companie cercetată, ei și averile lor imense, unii fiind chiar scoși din dosar, în momentul în care procurorii mă plasau pe mine în locul lor.

Mi-au furat viața, copilăria, certificatul de naștere, drepturile mele de copil, munca de elev și pasiunile mele de copil care-și dorește cu ardoare să ajungă departe. Da! Doresc să ajung departe și de aceea voi lupta pentru a-mi recupera de la ei tot ceea ce mi-au furat! În primul rând copilăria! De aceea vă cer ajutorul și dumneavoastră, una din cele mai importante televiziuni din Europa (BBC), de aceea am ajuns cu petiția mea până la Parlamentul European și de aceea doresc să le vorbesc celor care se presupune că trebuie să ajute tinerele democrații (cum suntem noi), să-i învețe pe oamenii mari din țara mea, cât de importante sunt drepturile și libertățile fundamentale și cât de importanți sunt copiii, chiar așa mititei cum sunt ei! Un amănunt deloc de neglijat este că unul dintre acei procurori antimafia am aflat că face parte din Eurojust, o importantă agenție a Uniunii Europene!!!

Cu Respect, Maria Eftime