Evenimentul Zilei > Social > Fenomen rar. Cicadele periodice vor ieși la suprafață, după 17 ani, în luna mai în SUA
Fenomen rar. Cicadele periodice vor ieși la suprafață, după 17 ani, în luna mai în SUA

Fenomen rar. Cicadele periodice vor ieși la suprafață, după 17 ani, în luna mai în SUA

Apariţia roiurilor de cicade periodice din SUA, fenomen denumit Brood X (Puietul X), va avea loc după ce temperatura din sol creşte până la o anumită valoare odată cu sosirea primăverii. Miliarde de nimfe de cicadă, care au supravieţuit hrănindu-se cu seva din rădăcinile copacilor timp de 17 ani, se vor târî la suprafaţă din subteran.

Pentru patru milioane de americani, luna mai a acestui an va fi una foarte zgomotoasă. După 17 ani petrecuţi în subteran, roiurile de cicade periodice vor ieşi la suprafaţă în regiuni din estul SUA, un fenomen pe care specialiştii îl estimează ca fiind de amploare, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Apariția roiurilor de cicade periodice va avea loc după ce temperatura din sol va crește

Apariţia roiurilor de cicade periodice, fenomen denumit Brood X (Puietul X), va avea loc după ce temperatura din sol creşte până la o anumită valoare odată cu sosirea primăverii. Miliarde de nimfe de cicadă, care au supravieţuit hrănindu-se cu seva din rădăcinile copacilor timp de 17 ani, se vor târî la suprafaţă din subteran, vor trece printr-un proces de năpârlire şi vor începe să caute hrană şi parteneri pentru împerechere, mai precizează sursa citată.

Cicadele sunt așteptate, dar este dificil de prezis cu exactitate ziua în care cicadele vor ieşi la suprafaţă. Jessica Ware, curator asociat şi specialistă în zoologia nevertebratelor în cadrul Muzeului American de Istorie Naturală din New York, estimează că fenomenul va avea loc în jurul datei de 13 mai.

Mai va fi o lună zgomotoasă

”Mai va fi cu siguranţă o lună zgomotoasă pentru cicade”, a declarat Jessica Ware.

Este cunoscut faptul că masculii de cicadă scot un sunet puternic, asemănător unui ciripit, emis prin vibraţiile unei membrane localizate pe abdomen.

”Este asemenea unui dans, masculii demonstrează că se pot face auziţi pe cât de tare şi de îndelung posibil, ceea ce înseamnă că probabil sunt o pereche bună. Femelele ascultă. Sunetul e suficient de puternic? E suficient de prelung?… este un fel de dans acustic complex”, a mai spus Jessica Ware.

Cicadele periodice sunt inofensive

Specia de cicadele periodice este diferită de cicadele anuale, care pot fi auzite în serile de vară după apusul soarelui. Jessica Ware a dezvăluit că oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate motivul pentru care cicadele periodice au dezvoltat un ciclu de viaţă atât de lung, dar, cel mai probabil, este vorba despre un mecanism de apărare.

Jessica Ware a precizat că cicadele sunt inofensive, iar ieşirea lor la suprafaţă oferă hrană pentru păsări, animale şi alte insecte.

”Este foarte interesant când ne gândim la ieşirea la suprafaţă a Brood X, întrucât ultima dată când fenomenul s-a produs ne aflam în anul 2004. Dacă stai să te gândeşti, multe lucruri s-au întâmplat în ultimii 17 ani”, a spus Jessica Ware.

Ieşirea la suprafaţă a cicadelor Brood X se va produce în regiunile centrale din estul Statelor Unite, începând din estul statului Tennessee, până în regiunile sudice ale statului New York.