Evenimentul Zilei > International > Acordul de la Paris este doar o glumă bună. Planeta este poluată masiv
Acordul de la Paris este doar o glumă bună. Planeta este poluată masiv

Acordul de la Paris este doar o glumă bună. Planeta este poluată masiv

Un raport întocmit de specialiștii în probleme de mediu arată că marile companii petroliere nu au investit mare lucru în reducerea poluării.

Studiul cu pricina a fost întocmit de Grupul Climate Action 100+, și a verificat modul în care marile companii petroliere respectă prevederie acordului de la Paris. Acest acord, foarte important pentru planetă, urmărește reducerea substanțială a poluării, având termene precise până în anul 2050. În timpul mandatului de președinte al lui Donald Trump, SUA s-a retras din acest acord, fapt ce a generat un impact pe orizontală. Marile companii petroliere și-au spus că, dacă SUA poate, ele de de să nu poată, și în consecință și-au văzut în continuare de treabă, prin poluarea masivă.

Specialiștii în mediu spun că după cei doi mari poluatori planetari, SUA și China, al treilea este un conglomerat de firme petroliere din care fac parte Exxon, Aramco, BP sau Unilever.

Din acest grup de mari poluatori fac parte 159 de firme mari și foarte mari, care nu au făcut precizări publice despre modul în care intenționează să reducă poluarea. Deşi 83 dintre companiile analizate şi-au anunţat obiectivul de a ajunge la emisii zero, în 2050, la multe altele studiul a scos la iveală că investițiile nu privesc toate tipurile de emisii.

Datele studiului privind poluarea planetară

Studiul efectuat se referă la multe detalii ale fenomenului de poluare care afectează întreaga planetă.

De exemplu, 107 companii au anunțat că vor reducere a emisiilor pe termen mediu, în timp ce doar 20 au îndeplinit toate criteriile de evaluare. Din cele 75 care şi-au stabilit ţinte pe termen scurt, numai opt au îndeplinit respectivele criterii.

Mai mult, doar şase firme din cele 159 de companii studiate au ieșit public să spună că vor face investiții pe termen lung pentru reducerea emisiilor. Niciuna dintre cele 159 de firme uriașe nu şi-a asumat angajamentul de a-şi alinia investiţiile cu obiectivul Acordului de la Paris, de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Unul dintre cei mai mari critici ai Acordului de la Paris este chiar Donald Trump, fost președinte al SUA. Chiar și la final de mandat, mai exact în luna noiembrie 2020, Trump critica acest acord.

Acordul de la Paris nu a fost menit să salveze mediul. El a fost creat pentru a ucide economia americană”, a spus Trump în mesajul video transmis participanţilor la summitul G20, organizat de Arabia Saudită, în sistem de videoconferinţă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.