Evenimentul Zilei > Economie > Petrol vs. Acordul de la Paris. Ţintele de emisii ratate aduc profituri de miliarde
Petrol vs. Acordul de la Paris. Ţintele de emisii ratate aduc profituri de miliarde

Petrol vs. Acordul de la Paris. Ţintele de emisii ratate aduc profituri de miliarde

Un raport al unui ONG american dezvăluie că mai multe companii petroliere naţionale urmează să cheltuie sute de miliarde de dolari pe proiecte costisitoare de petrol şi gaze, care vor fi profitabile doar dacă ţintele de emisii stabilite prin Acordul de la Paris vor fi ratate.

Petrol vs. Acordul de la Paris. Amintim că Acordul de la Paris este un tratat în temeiul Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice. Acesta reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020.

Acordul a fost negociat în timpul COP-21 la Paris și a fost aprobat la 12 decembrie 2015. Raportul citat are şi un titlu sugestiv:  Pariuri Riscante. El a fost redacatat de cunoscutul ONG american Natural Resource Governance Institute (NRGI).

Autorii raportului estimează că societăţile petroliere naţionale ar putea investi 1.900 miliarde de dolari în următorul deceniu. La un calcul simplu, asta înseamnă că o cincime din aceste investiţii nu vor fi profitabile. În prim-plan apare suma de 414 miliarde dolari.

Petrol vs. Acordul de la Paris

Investiţiile vor fi profitabile doar dacă preţul petrolului va rămâne peste 40 de dolari/baril. Companiile petroliere BP, Total şi Royal Dutch Shell şi-au redus estimările privind evoluţia pe termen lung a cotaţiei petrolului. În prezent preţul fluctuează între intervalul 50-60 de dolari/baril.

Unii analişti aşteaptă chiar şi preţuri mai mici în funcţie de modul în care va evolua tranziţia energetică. „Cheltuielile companiilor petroliere de stat sunt un pariu extrem de riscant”, susţine David Manley, analist la NRGI.

„Ar putea să aibă succes sau ar putea să deschidă calea unor crize economice în statele emergente şi în curs de dezvoltare şi să implice programe de salvare care să coste scump fondurile publice”, a completat David Manley.

În cercetarea NRGI se subliniază că grupul petrolier Saudi Aramco are proiecte care vor rămâne profitabile şi la un preţ al petrolului mai mic de 40 de dolari/baril. La fel este şi în cazul altor companii petroliere de stat din Orientul Mijlociu.

Ţintele de emisii ratate aduc profituri de miliarde

La polul opus, deciziile viitoare de investiţii vor fi mult mai dificile pentru alte companii din domeniu. Staatsolie Maatschappij Suriname NV (Surinam), Ecopetrol SA (Columbia), Petroleos de Venezuela SA (Venezuela) şi Pertamina Persero PT (Indonezia) sunt câteva dintre ele.

NRGI atenţionează că o atenţie deosebită trebuie acordată firmelor SOCAR din Azerbaidjan şi NNPC, ambele din Nigeria. De ce s-a ajuns la această concluzie? Aproximativ jumătate dintre investiţiile viitoare ale NNPC ar putea să se transforme în pierderi. Aici se poate ajunge dacă tranziţia energetică globală avansează mai rapid.

Americanii dezvăluie că alte state unde investiţiile ar trebui revizuite atent sunt Algeria, China, Rusia, India, Mozambic, Venezuela, Colombina şi Surinam.

„ONG-ul susţine că guvernele pot introduce politici care încurajează companiile petroliere de stat să adopte abordare mai conservatoare cu privire la gestionarea riscurilor, însă declinul structural al preţului petrolului este un motiv de îngrijorare pe termen lung cu privire la orice proiecte viitoare”, arată Agerpres.

consilium.europa.eu