Evenimentul Zilei > Social > Schimbare de ultim moment în lupta cu pandemia. Anunț făcut de FDA în privința măștilor
Schimbare de ultim moment în lupta cu pandemia. Anunț făcut de FDA în privința măștilor

Schimbare de ultim moment în lupta cu pandemia. Anunț făcut de FDA în privința măștilor

Personalul medical poate reveni la utilizarea unei măști medicale N95 per pacient, practică care a fost suspendată în timpul pandemiei din cauza lipsei de aprovizionare. 
Măștile N95 au rol de barieră pentru particulele din aerul inspirat prin ea, filtrează min. 95% din particulele de 0,3 microni şi este eficientă în protecția contra bacteriilor si virusurilor din aerul inspirat. Numai că trebuie folosită o singură dată.

Lipsa critică de măști, halate, tampoane și alte rechizite medicale a determinat administrația Trump să emită îndrumări pentru furnizori pentru a raționa, curăța și reutiliza echipamentele de unică folosință. Astfel, pe tot parcursul pandemiei, o dată pe săptămână multor medici și asistente li se da câte o mască N95, care este concepută în mod normal pentru a fi aruncată după fiecare pacient.

Acum producătorii americani spun că au rezerve enorme, iar spitalele spun că au stocuri de trei până la 12 luni

Ca răspuns, guvernul spune că spitalele și furnizorii de servicii medicale ar trebui să încerce să revină la o mască per pacient.

„Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă personalului de îngrijire a sănătății să renunţe la strategiile de conservare a capacității de criză”, a spus agenția într-o scrisoare adresată unităților medicale.

Scrisoarea nu este un ordin: spitalele sunt încă autorizate legal să sterilizeze și să refolosească N95. Dar în următoarele săptămâni sau luni, FDA va emite îndrumări actualizate și, în cele din urmă, va solicita spitalelor să revină la o singură utilizare, a declarat Suzanne Schwartz, directorul biroului de parteneriate strategice și inovație tehnologică al FDA.

„Capacitatea de decontaminare a fost pur și simplu o ultimă soluție, una extremă”, a spus Schwartz. „Din perspectiva FDA, este nevoie ca noi să ne întoarcem către strategii de urgență: folosiți masca o singură dată apoi o eliminați”

Uniunea Națională a Asistenților Medicali, cea mai mare asociație profesională de asistenți medicali înregistrați din țară, numește noua orientare „un pas mic în direcția cea bună”.  „Există o cantitate suficientă de măşti N95”, a declarat sindicatul într-o declarație prin care solicita administrației să își actualizeze standardele și să le aplice.

Mulţi medici şi asistenţi au murit din cauza refolosirii măştii

Asistent ICU, Mike Hill, care lucrează la un spital Sutter din nordul Californiei și este membru al Asociației Asistenților Medicali din California, a spus că el și colegii săi încă nu au acces nelimitat la măștile N95.

Colega lui Hill, asistent la Sutter, Janine Paiste-Ponder, în vârstă de 59 de ani, a fost printre sutele de îngrijitori medicali care au murit după expunerea la COVID-19 la locul de muncă în ultimul an. După moartea ei din iulie 2020, o anchetă a Diviziei de Securitate și Sănătate în Muncă din California, la Centrul Medical Alta Bates Summit din Sutter Health, a dat amenzi de aproape 300.000 USD pentru numeroase încălcări ale siguranței la locul de muncă legate de COVID.

Vicepreședintele executiv al Prestige Ameritech, Mike Bowen, a cărui fabrică din Fort Worth, Texas este cel mai mare producător american de măști chirurgicale, a declarat că măştile au fost concepute pentru a fi utilizate o singură dată, nu pentru a fi refolosite de la un pacient la altul. El a spus că are milioane de măști nevândute, la fel ca și alți producători americani care au investit în timpul pandemiei, informează abcnews.