Joe Biden pune presiune pe Rusia. A avut loc apelul care poate schimba situația în Marea Neagră
- Adrian Dumitru
- 24 aprilie 2021, 07:15
În plin conflict cu Rusia, Joe Biden pare să facă o mutare care dă de gândit administrației de la Kremlin. Președintele SUA l-a sunat pe omologul său din Turcia, Recep Tayip Erdogan și au avut o discuție pe diverse teme.
Însă publicității a fost dată doar o parte. Conform AFP, preşedintele american Joe Biden a avut vineri o convorbire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan ajunul recunoaşterii aşteptate a genocidului armean de către Statele Unite. Informația este confirmată inclusiv de administrația de la Casa Albă.
Numai că anunțul lui Joe Biden vrea să pună presiune pe Vladimir Putin. Preşedintele SUA şi-a exprimat dorinţa de a construi o ''relaţie bilaterală constructivă'', a indicat Casa Albă într-un scurt comunicat care nu menţionează posibilitatea acestei recunoaşteri care provoacă nemulţumirea Ankarei.
Genocidul armean este contestat în Turcia
Presa americană a scris în urmă cu doar câteva zile că sâmbătă Joe Biden ar urma să recunoască genocidul armean.
S-ar întâmpla chiar pe 24 aprilie, dată ce marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul primului război mondial. Tocmai de aceea, discuția dintre cei doi lideri se dovedește a avea un plan cu bătaie mai lungă. Inclusiv ziarele care au dat informația menționează că preşedintele SUA ar putea să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă.
Dacă totuși aceste informaţii se confirmă, Joe Biden va fi primul preşedinte american care va face acest lucru.
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor.
Se estimează că între 1.2 milioane şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.
Turcia refuză însă utilizarea termenului „genocid”, respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.
Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.
La începutul mandatului său, Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept „una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, fără a folosi însă termenul „genocid”.