Evenimentul Zilei > Justitie > Fața nevăzută a cuibului interlopilor. „Noi, pușcăriașii, am urcat pe o treaptă superioară vouă, mediocrilor”
Fața nevăzută a cuibului interlopilor. „Noi, pușcăriașii, am urcat pe o treaptă superioară vouă, mediocrilor”

Fața nevăzută a cuibului interlopilor. „Noi, pușcăriașii, am urcat pe o treaptă superioară vouă, mediocrilor”

Liderii lumii interlope din România, șefi temuți de clanuri, au ajuns vedete pe internet. Ei au pagini oficiale, transmit mesaje publice și postează fotografii din celulă. Mii de fani îi urmăresc online și le „apreciază” activitatea.

Interlopii au copiat obiceiul vedetelor din muzica autohtonă sau chiar al politicienilor. Au mai multe profiluri pe Facebook cu numele lor, multe concepute de fani, și aleg să-l marcheze pe cel propriu prin nume de genul „Alex Velea Official”. Astfel, mafioții și-au creat mai multe pagini personale în mediul virtual, dar și varianta oficială, cum ar fi „Nuțu Cămătaru (Ion Balint Adevarat)”.

Frații Cămătaru, Ion și Vasile Balint, și frații Corduneanu, Costel și Adrian, sunt șefi de temut în lumea interlopă, dar în mediul online sunt vedetele cu mulți fani: 5.000 de prieteni și alte mii de persoane care le urmăresc activitatea pe site-ul de socializare.

„Adevăratele valori”

O singură poză adună chiar și 1.400 de aprecieri și sute de comentarii, dintre care multe sunt de genul „adevăratele valori”, „Regii României” etc. Și în mediul virtual al Facebook- ului, ca și în lumea reală, Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, aflat în acest moment în detenție la Penitenciarul Rahova, este „Regele„.

Alintat pe internet

Interlopul este alintat de prieteni, admiratori și fane cu apelative de genul „Boss”, „Tata Nuțu” și „King”. Acesta are cinci profiluri pe Facebook, din care reiese că lucrează la „Tata Nuțu” (adică pentru sine), iar la studii are fie „Școala Vieții”, fie „Facultatea de Drept”. La rândul său, fratele lui Nuțu, Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, este „Boier de boier, „Șeful României, iar apropiații îi spun „cumetre”.

Unul dintre admiratorii mafioților concluzionează mentalitatea care domină această lume pestriță. „Spre deosebire de alții, noi, puscariașii aștia, am avut curajul ăsta de a urca pe o treaptă superioară vouă … mediocrilor!”, este replica lui Leonidas Leonidas la un mesaj care critica mesajele de susține pentru infractori.

„Omu’ cu valoare se vede din avion, mare boss!”

Sile Boss și Sile Sile sunt cele două profiluri ale lui Sile Cămătaru (Vasile Balint) prin intermediul cărora își anunță fanii de ultimele noutăți din această vară. Berea și piscina au fost activitățile preferate ale celui mai dur interlop din România, așa cum era considerat „pumnul” Cămătarilor. Eliberat în acest an, interlopul își anunță admiratorii că duce o viață liniștită acum, alături de familie. Ca studii a trecut că a absolvit „Școala Vieții”.

Mafiotul este tare iubit de fanii săi, chiar dacă a fost acuzat și condamnat pentru fapte deosebit de grave. Unele victime au declarat anchetatorilor că au fost torturate de Sile. Cu toate acestea, Vasy Macovei îl consideră „Bossul României” și „Șeful României”. Adrian Ioana îi scrie: „Boier ai fost, boier ai rămas cumetre”, iar Ionela Nebuna consideră că „Omu cu valoare se vede din avion, mare boss!”.

Nuțu, comentarii din pușcărie Ion Balint „Adevarat” transmitea în luna august un mesaj la pozele familiei sale. „Vă pup pe toți acasă”, a scris din detenție cel considerat liderul lumii interlope din România.

Imediat, Vio Dedei i-a scris: „Nr 1 în lumea toată din Noua Zeelandă până pe Humulești acasă”, iar Nicu Radu adaugă: „Șefu greilor, tata Nuțu e unu, învățați nu copiați. Respect!”.

În schimb, Cosmin Valentin Mare vede în Nuțu un om muncitor, care poate schimba în bine România: „Respect pentru domnul Nuțu, dar omul e cu treaba lui, voi care comentați pune-ți mâna la muncă că de aia a ajuns țara la râpă, fin cauzala puturoși”.

Userul Ionut Ionut scrie: „Nu mor cai când vor câini. Ești la greu frate dar ce ai clădit, onoarea și reputația nu ți-o poate lua nimeni, nici un sistem! Respect! Timpul le va rezolva pe toate, Nuțule. Te pup și forța frate!”. Vasile Daniel Airinei încheie cu „Respect băieții, valorile României voi sunteți, nu merdele de la Guvern. Bravo, mult respect”.

Boe, fraierii și Solitaire

Peste 3.800 de prieteni și sute de fellows are Boe Boenică (Romeo Ursu pe numele din buletin).

Acesta este acuzat de DIICOT că a fost liderul unei grupări infracționale transfrontaliere. Pentru a scăpa de acuzații, Boenică a fugit în Iordania de unde nu poate fi extrădat. „Aici sunteți zero, nu aveți ce sămi faceți!”, le-a transmis procurorilor pe Facebook. La comentariile admiratorilor, Boenică i-a anunțat că în decembrie se întoarce în țară. „Gata nepoți meiiii…ajungem acasa la anu…le aratăm noi jmecherie la fraieri astia”, a scris pe 4 decembrie 2013. Poza de profil îl prezintă cu licența de avocat în mâna dreaptă și îmbrăcat cu roba.

Până să se întoarcă, Boenică joacă Pyramid Solitaire Saga pe Facebook. Și pare bun, pe 2 septembrie era la nivelul 18.

„Șeful” Moldovei o place pe Minnie

O altă vedetă din lumea mafiei este și Costel Corduneanu, cel mai important interlop din regiunea Moldovei. El este și finul lui Nuțu Cămătaru. Acesta, fratele lui Adrian „Beleaua” Corduneanu și restul membrilor clanului sunt alintați de fani cu numele de „spartani”.

„Băeți de băeți”

Costel Corduneanu împletește, așa cum reiese din pozele postate pe siteul social, activitățile sportive de contact cu admirația sa pentru personajele de desen animat create de Walt Disney. Într-o fotagrafie, acesta apare între Mickey Mouse și Minnie, iar în alta când bate palma cu mascotele. Postările sale adună și peste 1.400 de apreciezi, depășind statusurile unor vedete ca Mihaela Rădulescu sau Tudor Chirilă.

Utilizatorul Flavyus Romalyo îi scrie că este „puterea României”, iar Romeo Romeo adaugă „tot respectu pt băeți de băeți”.

Un alt admirator a postat, când acesta era arestat, comentariul: „Te pupă Dănuț, hai mai repede afară, că ne e greu fără tine.”

„Nu e A6, e A8”

Fratele său, Adrian Corduneanu, care își spune și „Beleaua”, chiar intră în dialog cu apropiații și prietenii virtuali. Acesta se mândrește pe Facebook cu mușchii săi și cu autoturismele sale Audi și Porsche.

În momentul când un fan îi scrie că îi stă foarte bine la volanul Audiului A6, Adrian „Beleaua” Corduneanu replică imediat că mașina sa nu este doar un Audi A6, ci este un Audi A8.

Butoane lucrează la NASA

Lider al interlopilor din Giurgiu, Octavian Grecu, zis Butoane, este un om de afaceri, „Business Person”. Normal, are o pagină oficială, „Butoane Official Numaro Unu”, și una privată, pentru amici.

Mesajul lui pentru lumea virtuală: „Sunt șmecher numaro unu. pa viața”. Octavian Grecu are 1.700 de prieteni pe Facebook și se dă mare că a muncit la NASA și Calvin Klein. El este fanul lui Nelson Mondialul și al grupului „Gladiatori, nu trădători”. Butoane are mesaje simple pentru fanii și amicii săi: „Să trăiți și voi și familia voastră frați mei la toți la mulți ani să dea Dumnezeu la toți sănătate și noroc”. În mediul online, fanii îl alintă „Șeful greilor”.

Un interlop de rangul doi este Kapalau Boss. Acesta postează poze din celulă, unde stă lângă Sile Cămătaru. Silvia Lazăr îl consideră un bărbat bine. Admiratoarea sa îi scrie: „Frumos ești Căpălău, care femeie nu-i place de tine?!”.

Dușmanii mafioților: DIICOT-ul și Acuzativul

Mare parte dintre admiratorii Cămătarilor, Cordunenilor și ai celorlați mafioți sunt persoane care dovedesc un nivel mediu de cultură. Doar dintr- un simplul mesaj postat pe internet reiese că nu știu când să folosească „pe care” pentru cazul Acuzativ sau când să introducă cratima.

„Interlopii sunt niște modele pentru o parte a României. Partea care fie nu a fost interesată să meargă la școală, fie nu a avut posibilități să o facă”, analizează sociologul Vasile Rotaru.

„Să esiti cât mai repede”

Specialistul mai observă: „Problema este că acești oameni nu sunt interesați de educație și chiar se mândresc cu lipsa lor de cultură și cu faptul că au bani mai mulți ca un profesor. Este un semn că această comunitate nu se va restrânge în următoarea perioadă”.

Perle de interlop de top

Robertika Roberto (pentru Sile Cămătaru): „teas face un socru”. Dincan Cosmin (pentru Sile Cămătaru): „vrei sal otravesti pe dragos el fara bere cum dracu nam mai vazut pana acum”. Ovidiu Ovidiu (pentru Nutu): „tineo tot asa nutule”. Danny Cioby (pentru Nuțu): „respect baietii! sa dea dumnezeu sa esiti cat mai repede!”

Samir Parnica (pentru Boenică): Toata viata vam stiut avocat.

Fanii lui Ion Balint îi transmite că este „cel mai mare boss care îl cunosc”, omițând să scrie prepoziția „pe” specifică pentru cazul Acuzativ.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News