Potrivit Ministerului sirian de Interne, peste 15 milioane de sirieni sunt chemaţi la urne pentru acest scrutin organizat în zonele controlate de regim şi denunţat ca o „parodie a democraţiei” de către opoziţie şi ţările occidentale.

Înalta comisie juridică din Siria a decis extinderea perioadei de votare cu cinci ore, până marţi la mijlocul nopţii, a anunţat agenţia de presă siriană Sana, citată de Xinhua.

„Închiderea urnelor a fost amânată până la miezul nopţii în toate provinciile, ca urmare a numărului mare de alegători”, a anunţat SANA.

În luna martie, Parlamentul sirian a aprobat o nouă lege electorală care, pentru prima dată în istoria Siriei, a autorizat participarea mai multor candidaţi în competiţia pentru funcţia supremă în stat, într-o ţară devastată de mai mult de trei ani de un conflict civil sângeros.

Până acum şeful statului sirian era ales prin referendum.

Astfel, actualul preşedinte sirian se confruntă cu alţi doi candidaţi, dar aceştia sunt puţin cunoscuţi de către electorat.

Concurenţii săi sunt un profesor de la Universitatea din Damasc, Hassan Al-Nouri, şi deputatul în parlamentul naţional Maher al-Najjar, care reprezintă aşa-numita opoziţie internă moderată.

Contestat din martie 2011, Assad a fost ales preşedinte în iulie 2000, apoi şi-a păstrat funcţia în 2007 cu 97,26% din sufragiile exprimate. Unii observatori nu se îndoiesc că va câştiga şi actuala cursă prezidenţială, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a câştiga alegerile din primul tur de scrutin, un candidat trebuie să obţină mai mult de 50% din voturi. În cazul în care niciun candidat nu obţine această majoritate, un al doilea tur de scrutin va avea loc cu primii doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi.

Alegerile, boicotate de opoziţie, nu se desfăşoară decât în zonele controlate de regim.

Liderul opoziţiei din exil, Ahmad Jarba, a făcut apel la sirieni 'să stea acasă', în contextul în care rebelii şi militanţii denunţă 'alegeri sângeroase', iar SUA o 'impostură', în timp ce conflictul s-a soldat cu peste 162.000 de morţi, conform unei organizaţii neguvernamentale.

Profund divizaţi, insurgenţii şi opoziţia, la fel ca aliaţii lor arabi şi occidentali, asistă neîncrezători la acest scrutin, care îi va permite lui Assad să se menţină la putere, în timp ce trupele guvernamentale înregistrează progrese pe teren.

Regimul controlează în prezent 40% din teritoriu, unde este concentrată 60% din populaţie, potrivit expertului sirian Fabrice Balanche.