Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta (soţul surorii premierului), este acţionar majoritar la Grossmann Engineering Group, care beneficiază de o lungă listă de contracte cu statul, scrie "România liberă". Valoarea însumată a contractelor, din 2007 şi până azi, se apropie de 100 de milioane de euro.
Interesant este că, pe 10 ianurie 2012, când România se afla în vârtejul mişcărilor de protest împotriva măsurilor de austeritate, Grossmann câştigă un contract de peste 10 milioane de euro, prin asociere cu Euro Construct Trading 98, care îi are patroni pe Dan Besciu şi Sorin Vasilescu, membri ai celebrului grup "Golden Blitz". Contractul are ca obiect extinderea reţelei de canalizare a localităţii Comarnic.
Potrivit materialului realizat de "RL" cu sprijinul "Rise Project", Besciu şi Vasilescu spun că într-adevăr s-au asociat cu Grossmann Engineering Group, dar nu la una, ci la două licitaţii. Cei doi neagă însă că l-ar cunoaşte pe Herţanu, despre al cărui nume spun că îl aud prima dată.
Iulian Herţanu este acţionar şi în alte companii care fie au beneficiat direct de contracte cu instituţiile statului, fie au asociaţi care deţin firme abonate la contracte pe bani publici.
De exemplu, cumnatul lui Ponta este asociat la "Cardinal Proiect SRL" cu Florin Ilie Drăgan. Acesta este coacţionar la "European Project Consulting SRL", care a încheiat numeroase contracte cu statul, în special în Argeş, fieful baronului PSD Constantin Nicolescu. În firmă a fost asociată Petronela Catană, fostă consilieră a lui Laszlo Borbely, ex-ministrul Mediului.
Cine este misteriosul cumnat
Victor Ponta a copilărit într-un apartament de pe Bulevardul Dinicu Golescu, lângă Gara de Nord. La această adresă, au locuit şi mama premierului, Cornelia Naum, împreună cu sora lui, Alexandra Florina Ponta. La un moment dat, scrie RL, aceasta a renunţat la numele de fată, devenind, "în urma căsătoriei", Alexandra Herţanu. La adresa din Golescu a apărut un nou locatar: Iulian Herţanu. Acesta este originar din Iaşi şi este de aceeaşi vârstă cu sora lui Ponta. Tot atunci, apare firma "Herţanu Projects SRL", în care cumnatul deţinea 95%, iar mama premierului, 5%. Ulterior, Iulian Herţanu a devenit acţionar şi în SC "Grossmann Engineering Group" SRL, cu o cotă de 60%.

CITIŢI ŞI:

  • Familia Ponta, în asociere cu grupul Golden Blitz în afaceri de milioane de euro cu statul