Expoziția „Înveșmântare”, vernisată la Galeria Romană

Expoziția „Înveșmântare”, vernisată la Galeria Romană

Galeria Romană, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, vernisează joi, 16 august 2018, de la ora 19.00, expoziția „Înveșmântare“, semnată de artistul Gheorghe Ilea.

Expoziția, al cărei curator este Vladimir Bulat, este un fel de summa a gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepțiilor sale despre rolul, funcția și limitele picturii.

Ființa dragă ca veșmânt

„Înveșmântare“ este un fel de remember și o meditație totodată asupra a ceea ce înseamnă în existența umană - hainele, veșmântul, înțolirea - elemente care trimit la memoria noastră colectivă sau la uitarea noastră. Artistul Gheorghe Ilea propune un inventar restrâns al unui univers intim, despre care spune: „Am întâlnit destul de des, în Vechiul și în Noul Testament, termeni referitori la haină și la îmbrăcare. Nu e vorba de țesătura în sine, ci de o stare interioară care răzbate afară. Respectând anumite valori, acestea te îmbracă precum o haină. „Haina” e o temă care mă preocupă demult. Pe lângă hainele propriu-zise, cuvintele te mângîie și tot ele te pot răni. Prezența unei ființe dragi te protejează ca un veșmânt”.

Ne puteți urmări și pe Google News

51 de lucrări

În comparație cu alte proiecte ale artistului, expoziția „Înveșmântare“ aduce în primplan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite din perioada 2009-2018. Expoziția „Înveșmântare“ include 51 de lucrări și va fi deschisă până pe 9 septembrie (mai multe informații: http://galeriaromana.ro/; Adresa: Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr.1, Piața Romană).

Biografie Gheorghe Ilea

Născut la 1 noiembrie 1958, în satul Bucea, județul Cluj, Gheorghe Ilea a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca. Întreaga creație a artistului este în mod intrinsec legată de universul rural, familia și istoria locului în care s-a născut. În lucrările sale, el practică un meta-discurs asupra micro-istoriei, a lucrurilor și a faptelor, dintr-un areal restrîns, dar bogat și ofertant la nivelul imaginii. De-a lungul timpului, a realizat numeroase expoziții personale, atât în țară, cât și în străinătate. Gheorghe Ilea a fost propus pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția în anul 2009. Printre expozițiile sale se numără: „Fânul” (1999, Artexpo, București, 2000, Muzeul de artă din Cluj); „Ciucea-Gălpaia” (2012, fațada Fabricii de pensule, Cluj, proiect al Galeriei Plan B); „Tronicart – 1300” (2012, Muzeul Național de Artă Contemporană, București), „Povestea mutării” (2014, Galeria Plan B, Cluj) ș.a.

În palmaresul lui Gheorghe Ilea intră și cateva premii importante, în 1987 a primit Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură.

Distincții

Premiul la Bienala de Gravură „Iosif Iser” de la Ploiești; în 1994 - Premiul la Expoziția 010101 organizată de Centrul SOROS pentru artă contemporană, la București, iar în 1994 - Premiul Fundației Artexpo, București. A participat la numeroase expoziții de grup în străinatate, printre care Stadt – Germania, Sofia – Bulgaria, Budapesta – Ungaria, Debrecen – Ungaria, Paris – Franța, Chișinău – Moldova, Gellen – Olanda, Viena – Austria și Berlin – Germania.