Evenimentul Zilei > Actualitate > Explozia de Covid-19 pune Europa pe jar. Cine se află lista neagră” a țărilor cu risc mare
Explozia de Covid-19 pune Europa pe jar. Cine se află lista neagră” a țărilor cu risc mare

Explozia de Covid-19 pune Europa pe jar. Cine se află lista neagră” a țărilor cu risc mare

Britanicii au luat în vizor mai multe state importante din Europa, după noul val de coronavirus.

Marea Britanie a întocmit „lista neagră” a țărilor europene în care a existat o explozie a numărului de cazuri de coronavirus. Astfel, după Spania, britanicii pun Franța, Olanda și Malta pe „lista neagră” a țărilor cu risc ridicat în privința pandemiei de coronavirus.

În consecință, de sâmbătă dimineață vor fi impuse măsuri de carantină la domiciliu 14 zile pentru cei care vin din cele 3 țări. Vestea i-a alarmat pe britanici, în special pe cei care vor reveni sau care vor pleca în vacanțe, în statele mai sus menționate. Mulți dintre turiștii britanici s-au grăbit să revină acasă încă de vineri pentru a evita izolarea.

„După ce am făcut eforturi atât de mari să scădem cifrele infectării în Regat nu ne putem permite să «importăm» cazuri din alte țări”, a afirmat Grant Shapps, UK Transport Secretary.

Măsuri aplicate în grabă

Autoritățiile au făcut acest anunț surprinzător cu doar 30 de ore înainte ca măsura să intre în vigoare (sâmbătă dimineață, la ora 4). Pentru Spania, hotărârea a fost făcută publică doar cu 6 ore înainte să fie aplicată.

„Cu Franța, lucrurile stau diferit pentru că sunt trei modalități de călătorie: cu avionul, pe mare și prin Eurotunel. În mod cert, mulți vor încerca să revină imediat. Nu vă întoarceți în pripă, pentru că veți fi dezamăgiți, se vor crea cozi pe care nimeni nu le vrea”, mai spus Grant Shapps.

Astfel, turiștii britanici din Franța au luat cu asalt zborurile pentru a reveni acasă vineri, tocmai pentru a evita carantina la domiciuliu.

Cel mai ieftin bilet British Airways de la Paris la Londra costa vineri 452 de lire, sâmbătă aceeași călătorie costă doar 66 de lire. Mai mult, și biletele la trenurile care transportă mașini prin tunelul de sub Canalul Mânecii s-au epuziat imediat.

Pentru cei care nu respectă izolarea la domiciuliu, autoritățile au pregătit o amendă care poate ajunge și la 1.000 de lire.