Exploatarea de litiu în Ucraina nu ar putea să înceapă mai devreme de 2030

Exploatarea de litiu în Ucraina nu ar putea să înceapă mai devreme de 2030

Exploatarea de litiu în Ucraina nu este de așteptat să înceapă înainte de 2030 și va necesita investiții de cel puțin 350 de milioane de dolari.

Lucrările au început din 2017, departe de linia frontului

Denis Aleshin, director de strategie la UkrLithiumMining, operatorul „primei mine de litiu” din Ucraina a estimat anul 2030 ca moment al începerii exploatării litiului în Ucraina. După cum a remarcat Aleshin, planul administrației președintelui american Donald Trump de a obține „o parte profitabilă din bogăția minerală a Ucrainei” este asociat cu „o serie de dificultăți practice care nu au fost rezolvate”.Lucrările au început din 2017 în partea centrală a Ucrainei, departe de linia frontului, după cum precizează portalul american Semafor. Costul proiectului a ajuns deja la nu mai puțin de 10 milioane de dolari, iar pentru a începe producția va fi nevoie de cel puțin încă 350 de milioane de dolari și încă un deceniu jumătate, notează portalul.Aleshin „a trebuit să efectueze cercetări geologice ample pentru a confirma rezultatele explorării minerale obținute în perioada sovietică și respinse de laboratoarele străine din cauza preocupărilor legate de sancțiuni”.

În plus, după cum reiese din material, UkrLithiumMining se confruntă cu o lipsă de echipamente și personal.

Mină4

Mină. Sursa foto Pixabay

Noi mine de litiu în Ucraina nu vor apărea înainte 2040

Dacă se va ajunge la încheierea unor acorduri cu administrația Trump pentru a crea noi mine de litiu în Ucraina, este puțin probabil ca acestea să se deschidă înainte de 2040, potrivit lui Aleshin

La începutul lunii februarie, Trump a declarat că Washingtonul este interesat să obțină metale din pământuri rare din Ucraina. Volodimir Zelenski, la rândul său, a remarcat disponibilitatea de a încheia un acord și a sugerat că rezultatele negocierilor pe această temă ar putea fi înregistrate la Conferința de securitate de la München din 14-16 februarie.

Cu toate acestea, la 14 februarie la München, autoritățile de la Kiev au respins planul administrației americane de a acorda ajutor Ucrainei în schimbul ca Washingtonului să i se acorde dreptul la 50% din metalele pământurilor rare ale Ucrainei. Zelenski a remarcat că nu există garanții de securitate în acordul propus. Kievul a anunțat că lucrează la o contra-propunere.

Ne puteți urmări și pe Google News