Evenimentul Zilei > International > Cucerirea „Pământurilor rare”: Trump a declanșat Războiul secolului XXI
Cucerirea „Pământurilor rare”: Trump a declanșat Războiul secolului XXI

Cucerirea „Pământurilor rare”: Trump a declanșat Războiul secolului XXI

Administrația Trump a realizat în fine realitatea înfricoșătoare: China controlează 80% dintre mineralele numite „pământuri rare” importate de Statele Unite și a luat primele măsuri.

„Pământurile rare” sunt o grupă de 17 minerale esențiale în industria de apărare (rachete, muniție, arme hipersonice), în industria electronică rezistentă la radiații (componente spațiale, reactoare nucleare) precum și în industria electronică de larg consum (telefoane mobile).

Cu o zi înainte de a fi internat în spitalul Walter Reed, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care declară starea de urgență națională în industria de minerit – un gest menit să dea un impuls producției interne, scrie Defense News.

Trump le-a ordonat de asemenea ministerelor Cabinetului său să studieze problema din toate punctele de vedere – acordarea de facilități pentru stimularea producției interne, dar și taxe și tarife ori alte restricții la importurile din China.

Decretul prezidențial afirmă că „dependența necorespunzătoare a țării de mineralele critice – prelucrate sau neprelucrate – ale adversarilor politici constituie o neobișnuită și extraordinar de mare amenințare… la adresa securității naționale, a politicii externe și a economiei Statelor Unite”.

Administrația Trump a identificat 35 de minerale ca fiind depotrivă esențiale și a căror aprovizionare este vulnerabilă, afirmă documentul.

Statele Unite importă 80% din aceste elemente direct din China, iar o parte din restul de 20% provin indirect tot din China, prin intermediul altor țări.

Audiată în subcomisia de Pregătire și Management de Sprijin din cadrul Comisiei pentru Servicii Militare din Senatul SUA, Ellen Lord, șefa departamentului de achiziții al Pentagonului, a cerut sprijinul Congresului pentru crearea unei strategii pentru „pământurile rare”.

Președintele subcomisiei, Dan Sullivan, a avertizat la rândul său că dominația Chinei în domeniul „pământurilor rare” este „îngrozitoare”, dând ca exemplu un incident din 2010, când China a tăiat aprovizionarea cu aceste minerale a Japoniei.

Recunoscând riscul pe care dependența de China îl reprezintă pentru securitatea națională a Statelor Unite, Lord a afirmat că soluțiile pe termen scurt sunt sporirea mineritului intern în paralel cu încercarea de a mări stocurile de materiale critice și cu identificarea de surse alternative.

Pentagonul a trimis Congresului în luna mai un proiect de lege care să majoreze nivelul de cheltuieli pentru aceste scopuri, pe baza legii privind producția de apărare, care ar permite administrației să cheltuiască până la 1,75 miliarde de dolari pentru „pământuri rare” destinate rachetelor și muniției, respectiv 350 de milioane de dolari pentru microelectronică.

De asemenea, ar fi eliminate total orice plafonări de cheltuieli pentru dezvoltarea armelor hipersonice.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE