Evenimentul Zilei > Actualitate > Experimentul Piatra Neamț (I). Numiri politice, corupție și improvizație în ”spitalul groazei”
Experimentul Piatra Neamț (I). Numiri politice, corupție și improvizație în ”spitalul groazei”

Experimentul Piatra Neamț (I). Numiri politice, corupție și improvizație în ”spitalul groazei”

Echipa emisiunii ”România, te iubesc” a mers pe firul celui mai mare incendiu de după Revoluție. Descoperirea în urma anchetei reprezintă o radiografie a sistemului.

În noiembrie 2020, Piatra Neamț, a avut loc una dintre tragediile din sistemul sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă. La 5 luni de la incendiu anchetatorii încă nu pot să ofere răspunsurile viabile.

Secția de terapie intensivă nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, instalația electrică era din anii 70 și electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie. În salon, personalul medical aprindea candele pentru cei aflați în pragul morții, într-un mediu puternic îmbogățit cu oxigen.

În ultimele 12 luni de până la incendiu, spitalul a avut 8 manageri, toți numiți politic și fără concurs. Tragedia de la Neamț vine după ani la rândul în care spitalul a fost infestat de numiri politice, contracte dubioase și improvizații fără număr, arată materialul difuzat de Pro TV.

Oamenii au ars în pat, inbubați și imobilizați, cu măștile de oxigen pe fețe

Mihai Gavril este administratorul unui cămin de la marginea orașului și și-a pierdut soția în incendiu, pe ”mama Tatiana”, cum îi spuneau sutele de orfani pentru care femeia a fost mama adoptivă.: ”Când s-a deschis prima dată ardea aerul. Oxigenul din aer ardea. Ea fiind și în spate, acolo n-avea nicio sansă, chiar dacă ar fi avut puterea. Când a intrat în secția ATI, a găsit-o undeva îngenuchiată lângă pat, curios, cu o față senină, nu speriată cum erau ceilalți. Și se cunoaștea, așa pe haine, dogoarea focului. Bluza era ruptă, probabil a încercat să o smulgă de pe ea…a găsit-o acolo ghemuită, ca și cum s-ar fi închinat. Așa a găsit-o”, spune soțul Tatianei.

Unii pacieți au ars în pat, intubati și imobilizați. Măștile de oxigen le-au ars pe fețe, iar cearceafurile le-au topit trupurile. Alții au murit înecați de fumul negru.

La etajul 2, reporterii au dat de prima improvizație. “Circuitul epidemiologic optim și funcțional” este un perete de rigips cu o copertină de plastic. Așa era separată zona verde de cea roșie. În stânga erau birourile medicilor, în dreapta cele două saloane ATI cu câte 8 pacienți.

Secția nu avea avizul DSP. Cel puțin un angajat al DSP știa: doctorul Herghelegiu

Un raport al corpului de control al Ministerului Sănătății, încă nepublicat, confirmă că, din cauza peretului de rigips, secția nu putea fi utilizată corespunzător, deoarece manevrarea paturilor se realiza în condiții improprii și greoaie.
În 2020, spitalul a atribuit fără licitație două contracte de servicii de consultanță epidemiologică, în valoare totală de 43.000 de euro, firmei doctorului Ionel Herghelegiu. El este și patronul unui centru de îngrijiri paleative, precum și membru supleant în consiliul de administrație al Spitalului din Român și angajat la DSP Neamț.

Ionel Herghelegiu: ”Acum sunt în lucru în DSP, nu sunt în cadrul spitalului, chiar vă rog frumos..”
Reporter: Dar lucrați și la spital și la DSP?
Ionel Herghelegiu: ”Lucrez în DSP, am contract de prestări servicii cu spitalul”.

După incendiu, DSP Neamț a anunțat că secția ATI, în noua configurație, cu peretele de rigips, nu avea aviz. Cel puțin un angajat al DSP știa: doctorul Herghelegiu. Prefectul a dezvăluit un amănunt și mai grav. Paturile bolnavilor erau mai late decât ușa de la intrarea în salon, iar pompierilor le-a fost extrem de dificil să facă evacuarea.

La două luni după incendiu, zeci de hidranți din spital au fost găsiți nefuncționali

Pe holul ATI-ului, la fiecare capăt este instalat câte un hidrant . Asistenta șefă a precizat că cel spre care au fugit prima dată medicii era stricat. Al doilea hidrant este la câțiva metri de salon, dar este opturat de o ușă de termopan montată odată cu peretele de rigips. Asistenta șefă spune că a fost folosit, iar locotenent-colonel Constantin Adrian, de la inspecția de prevenire ISU Neamț, susține contrariul.

La 2 luni după incendiu, zeci de hidranți din spital au fost găsiți nefuncționali. Fapt confirmat de firma care a făcut auditul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE