Editura Evenimentul si Capital

Experții Comisiei Europene au sosit la București pentru evaluarea reformei justiției și luptei împotriva corupției

Autor: | | 4 Comentarii | 436 Vizualizari

Experţii Comisiei Europene (CE) au început luni misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Aceştia vor avea întâlniri, pe durata vizitei de câteva zile, cu reprezentanţii tuturor instituţiilor monitorizate.

La evaluarea anterioară din luna aprilie, Ministerul Justiţiei (MJ) a informat că au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ în materia integrităţii, calitatea şi stabilitatea legislaţiei naţionale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotărârilor judecătoreşti, independenţa justiţiei, procesul de revizuire a Constituţiei, Strategia Naţională Anticorupţie.

"În cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului în modernizarea sistemului judiciar şi prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar în implementarea noilor coduri, importanţa asigurării unui proces legislativ care să se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectării principiului egalităţii în faţa legii, inclusiv în etapa de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, asigurarea unui just echilibru între libertatea presei şi independenţa justiţiei, rolul esenţial pe care Strategia Naţională Anticorupţie îl joacă în ultimul timp în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care măsurile de modernizare a sistemului judiciar îl au asupra încrederii cetăţenilor în actul de justiţie", arăta MJ.

Problema punerii în executare a sentințelor

De asemenea, experţii s-au arătat interesaţi din sistemul judiciar, de punerea în executare a deciziilor judecătoreşti de către Parlament şi alte autorităţi.

Potrivit agendei experţilor europeni, discuţiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor şi executării deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plângeri, practica instanţelor şi punerea în executare a deciziilor de către Parlament şi alte autorităţi. Oficialii europeni au abordat şi conflictele de interese în achiziţiile publice - controlul ex ante, dar şi eventuale modificări legislative privind aleşii locali.

La DNA, evaluarea a vizat aplicarea legilor privind corupţia în mod egal tuturor cetăţenilor, caracterul unitar şi disuasiv al pedepselor, noile coduri şi problemele legislative în acest sens şi stadiul actual în cazul dosarelor de urmărire penală, practica instanţelor şi identificarea bunurilor provenite din infracţiuni şi confiscare.

Delegaţia s-a întâlnit cu reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, temele de discuţie fiind integritatea şi independenţa sistemului judiciar, unificarea jurisprudenţei. Cu conducerea Parchetului General experţii au abordat Codul penal şi Codul de procedură penală (probleme legislative), continuarea unificării jurisprudenţei şi caracterul disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de corupţie în toate instanţele de pe teritoriul României, progrese în urmărirea penală a cazurilor de mică corupţie şi de conflicte de interese, rolul parchetelor în Strategia Naţională Anticorupţie.

REVOLTATOR! Pensiile speciale, la un nivel URIAS! Ce bani incaseaza LUNAR fostii parlamentari

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI