Evenimentul Zilei > International > Turism COVID-19. Statul în care merg vârstnicii pentru a se vaccina „la liber”
Turism COVID-19. Statul în care merg vârstnicii pentru a se vaccina „la liber”

Turism COVID-19. Statul în care merg vârstnicii pentru a se vaccina „la liber”

Statul american Florida se confruntă cu un aflux de turism de vaccin COVID-19, pe fondul dorinței americanilor de a vaccina cât mai repede.

Statul american Florida se confruntă cu un exod de turism de vaccin COVID-19. Seniorii americani zboară în masă către Florida, aflux  datorat posibilității de a se vaccina acolo. Este unul dintre primele state care oferă vaccin pentru persoanele de peste 65 de ani provenind din alte state.

Decizia în acest sens a fost luată printr-un ordin executiv din 23 decembrie 2020. Potrivit presei locale, statul este luat cu asalt de călători dornici să ajungă mai repede la vaccinul remediu pentru coronavirus.

Însă și în Canada, după cum relatează Wall Street Journal, cetățenii înstăriți sunt dispuși să plătească între 25.000-80.000 de dolari pentru zboruri de o zi cu liniile speciale. Travel Secure Inc., o agenție de asigurări turistice, a anunțat că 30% din clientela sa a rezervat zboruri pentru sudul Californiei încă din luna noiembrie.

Turism special: restricții pentru „snowbirds”

Guvernatorul Ron DeSantis a insistat, marți, că statul nu va permite vizitatori unici, care sosesc doar pentru vaccin. Este vorba de așa-numitele „snowbirds” (păsări de zăpadă). Nu se va permite accesul nici pentru rezidenții în două state, care obișnuiesc să își petreacă iernile în sudul țării.

Aproape 800.000 de persoane au primit deja prima doză de vaccin COVID-19, potrivit Departamentului de Sănătate din Florida. Aproape 500.000 din numărul total fac parte din grupul de vârstă de 65 de ani sau peste.

Tendința amplifică presiunea deja existentă pusă pe spitale, unități medicale și clinici. Oficialii locali din sănătate se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților federale și a guvernului în materie de implementare a programului de vaccinare.

„Este foarte instabil și foarte frustrant pentru populație. Sunt mulți oameni îngrijorați care doresc un vaccin și nu reușesc să-l obțină”, a declarat epidemiologul Mary Jo Trepka, de la Florida International University.

Florida: Se interzice orice formă de turism COVID-19

În Miami, Jackson Health System, o rețea care cuprinde peste 40 de spitale și centre de sănătate, a declarat că ia toate măsurile pentru a verifica rezidența celor care solicită vaccinarea. Instituția a adăugat că va verifica și statutul rezidenților parțiali, care pot transmite virusul.

Departamentul de Sănătate a accentuat că turismul de vaccin, practicat de cei care vin o zi doar pentru a se vaccina și a pleca a doua zi, este interzis. Autoritățile din acest stat au solicitat ca orice incidente suspecte să fie imediat raportate.

La începutul săptămânii Yanina Latorre, o vedetă a televiziunii argentiniene, a solicitat ajutorul fanilor pentru a-și duce mama de 80 de ani în Miami. Primarul orașului, Francis Suarez, s-a angajat să ia măsuri legale în acest caz sau în altele similare. El a promis că  rezidenții din Miami vor avea prioritate la vaccinare.

Sursa: Fox News