Există o legătură între dozele de aluminiu și obezitatea infantilă? Studiu îngrijorător

Există o legătură între dozele de aluminiu și obezitatea infantilă? Studiu îngrijorător

Obezitatea infantilă, care a luat proporții de masă în Statele Unite pare a fi legată de o substanță folosită la fabricarea cutiile de conserve şi a dozelor de băuturi răcoritoare, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New York.

Studiul arată că majoritatea americanilor prezintă urme de Bisfenol A (BPA) înurină. Mai există, însă, o constatare foarte importantă- copiii cu cele mai înalte niveluri de bisfenol A prezintă un risc de două ori mai mare de a ajunge obezi în compaerație cu cei care au concentraţii mai scăzute.

Bisfenolul A provoacă epidemia de obezitate din SUA?

„Este prima dată când o substanţă chimică este pusă în legătură cu obezitatea copiilor într-un însemnat eşantion naţional reprezentativ”, declară dr. Leonardo Trasande, profesor de pediatrie la Universitatea din New York, principalul autor al studiului desfăşurat pe 2.800 de copii şi adolescenţi între şase şi 19 ani.

Studiul a fost realizat între 2003 şi 2008, iar cercetătorii au comparat nivelul de BPA din urină şi greutatea participanţilor la cercetare. Aproxomativ 22% din copiii cu cel mai ridicat nivel de BPA erau obezi, spre deosebire de numai 10% dintre cei la care nivelurile erau mai scăzute. „Aceste rezultate arată o dată în plus necesitatea de a face demersuri mai hotărâte în lupta împotriva epidemiei de obezitate. Este evident că un regim alimentar nesănătos şi lipsa de mişcare contribuie la creşterea masei de grăsime din corp, dar aceasta nu este tot”, susține dr. Leonardo Trasande, profesor de pediatrie la Universitatea din New York.

Ne puteți urmări și pe Google News

American Chemical Council contestă concluziile studiului!

Substanța respectivă, Bisfenol A, a fost deja interzisă pentru biberoane, dar e folosită încă în ambalarea alimentelor și îmbutelierea răcoritoarelor. Deoarece Bisfenolul A seamănă foarte mult cu hormonul estrogen, cercetătorii sunt îngrijorați că ar putea avea efecte negative, în special în timpul dezvoltării. Studiul a fost publicat în Journal Of The American Medical Association pe 18 septembrie. Una dintre concluziile studiului este că "Renunțarea la aceste cutii de aluminiu este probabil una dintre cele mai bune modalități de a limita expunerea. Există alternative pe care producătorii le poate folosi pentru a căptuși cutiile de aluminiu. "

Comunitatea științifică este, însă, împărțită cu privire la efectele BPA. American Chemical Council rămâne în continuare favorabil utilizării Bisfenol A în ambalarea alimentelor.

"Datorită limitărilor inerente, fundamentale, acest studiu este incapabil să stabilească vreo legătură semnificativă între BPA și obezitate", susține purtătorul de cuvânt al American Chemical Council, Steven Hentges, într-un comunicat. „În special, studiul măsoară expunerea la BPA numai după ce s-a dezvoltat obezitatea, ceea ce nu oferă informații despre ceea ce a determinat apariția obezității”, notează businessinsider.com.