Alarmă de la Curtea Europeană de Justiție. O substanță imposibil de evitat produce grave tulburări

Alarmă de la Curtea Europeană de Justiție. O substanță imposibil de evitat produce grave tulburări

Curtea Europeană de Justiție a anunțat, vineri, că a respins un recurs al industriei maselor plastice și s-a admis clasificarea bisfenolului A drept perturbator endocrin, așa cum a stabilit Agenţia Europenă a Produselor Chimice (ECHA).

Reprezentanții Plastics Europe, asociaţia ce reprezintă producătorii europeni de materiale plastice, au sesizat CJUE, însă au pierdut: justiţia europeană a considerat că ECHA nu a încălcat nicio dispoziţie legală, anunță AFP. În luna iulie, CJUE a confirmat clasificarea bisfenolului A (BPA) drept „substanţă extrem de îngrijorătoare'” pentru toxicitatea sa asupra sistemului de reproducere.

Din 2011, în Uniunea Europeană este interzisă, prin directiva 2011/8/UE, folosirea BPA în biberoanele pentru sugari, iar în Belgia, Suedia şi Danemarca, folosirea sa este interzisă şi în alte materiale ce intră în contact cu produsele alimentare şi care sunt destinate sugarilor şi copiilor cu vârste mai mici de trei ani. În Franţa, BPA este interzisă în toate ambalajele, containerele şi ustensilele pentru produse alimentare. Prin aceeași directivă este intezis importul biberoanelor cu bisfenol A în ţările UE.

Specialiști citați de HuffingtonPost.com spun că peste 200 de produse pe care le folosim zilnic conțin bisfenol A care ne-ar putea afecta sistemul endocrin, provocând dezechilibre hormonale și este responsabilă de apariţia cancerului, a astmului, a disfuncţiei erectile, ori a maladiilor precum ADHD sau diabet.

Endocrinologii avertizează că BPA este aproape imposibil de evitat, în condiţiile în care acesta se găseşte într-o gamă largă de produse de uz casnic, de la biberoane şi până la produsele de îngrijire corporală.

BPA se regăsește în numeroase produse de uz comun precum tacâmuri reutilizabile și sticle de plastic, echipamente sportive, CD-uri și DVD-uri. Rășinile epoxidice care conțin BPA se utilizează ca straturi de acoperire în interiorul conductelor de apă, al cutiilor de conserve și al dozelor pentru băuturi pentru a extinde perioada de valabilitate a acestora și pentru a evita ca alimentele sau băuturile să capete gust metalic. De asemenea, BPA se utilizează, de exemplu, ca revelator de culoare în hârtia termică pentru a face ca cerneala să fie vizibilă. Acesta poate fi găsit în bonurile fiscale din magazine, precum și în biletele de transport public și tichetele de parcare.

Potrivit specialiştilor, expunerea pentru o perioadă lungă la acestă substanţă predispune la apariţia cancerului de sân, la instalarea timpurie a menopauzei, produce infertilitate sau poate duce la avorturi spontane. Nu doar femeile sunt afectate de această substanţă. În cazul bărbaţilor pot apărea disfuncţii erectile, iar copiii ar putea dezvolta tulburări comportamentale şi stări de anxietate, arată cercetările în domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News