Gloria Gravina, timp de un deceniu lector italian la aceeași instituție, a ajuns la începutul pandemiei în sudul Italiei, iar după ce s-a instiotuit izolarea obligatorie, a trebuit să rămână la Palermo. Ea a povestit, pentru Evz.ro, coșmarul vieții de zi cu zi din țara sa: în jumătate de țară cimitirele nu mai au locuri pentru a îngropa moții, crematoriile nu fac față incinerărilor, nimeni nu are voie să iasă din casă. Și, peste toate, calculele strategilor arată că mai e nevoie de luni pentru ca situația să se relaxeze.

”Sicilia e închisă de o săptămână. Nu se mai poate intra nici nu se poate ieși, pentru a limita contactul cu persoane care vin din nord și care pot să fie eventual infectate.

Aici în sudul Italiei situația este grea, dar nu chiar ca și în nordul țării, unde situația este catastrofală.  Acum începe triajul. Adică se decide tratamentul doar pentru persoane care au mai multe posibilități de supraviețuire. În instituții private sau publice în care trăiesc  persoane în vârstă se înregistrează un număr enorm de morți, în fiecare zi.

Cimitirele nu mai au capacitatea de a susține numărul morților, iar  în nordul Italiei, crematoriile nu mai sunt capabile să incinereze toate corpurile care ajung. Mulți oameni în vârstă și non-vârstnici  mor singuri, fără a avea o persoană iubită alături. În marile orașe din nord au fost înființate  imense camere mortuare în sălile  de sport, unde în mod normal se desfășurau  competiții sportive”,  ne-a relatat profesoara Gloria Gravina.

24 de zile de izolare totală. Oamenii nu au voie nici la cumpărături

”Suntem închiși în casă din data de 6 de martie, total închiși. Adică nu avem voie să ieșim, avem servicii care ne aduc acasă cumpărăturile (apă și mâncare de la supermarket). Nu ieșim, nu putem, deloc. Nu se poate ieși din casă pentru că acum este activă o lege temporară care interzice strict să ieși.

Știm toți,  suntem perfect conștienți,  că doar la jumatatea lunii iunie vom putea ieși din nou din case. O spun medicii, calculele matematice ale strategilor o confirmă. Wuhan a cerut populației să stea în case 100 zile, dar acolo există o disciplină puternică.

Noi occidentalii,  democratici, nu suntem așa. Nu suntem obișnuiți să renunțăm la  libertatea individuală și pentru acest motiv vom avea nevoie de mai mult timp decât  în Wuhan pentru a stopa extinderea virusului și pentru a ne reveni. Pentru că nu avem această disciplină. Noi am văzut ce se poate întâmpla cu un sistem sanitar care, deși era foarte foarte puternic  nu mai reușește să facă față situației. Eu sunt terorizată. Stați în casă, nu ieșiți, vă rog”, își încheie, aceasta mărturia cutremurătoare.

Gloria Gravina ne-a transmis și două imagin în care apare Via della Libertà – cea mai mare și importantă arteră din Palermă, acum fără țipenie de om.