Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV EVZ. Oamenii cu care Crin Antonescu vrea să recucerească PNL
EXCLUSIV EVZ. Oamenii cu care Crin Antonescu vrea să recucerească PNL

EXCLUSIV EVZ. Oamenii cu care Crin Antonescu vrea să recucerească PNL

Fostul lider liberal a reușit să își păstreze câțiva oameni în forurile partidului, deși Iohannis a încercat să-i elimine.

Reuniți în prima ședință a noului Birou Politic Național, liberalii au stabilit că vor face un sondaj de opinie pentru a stabili cine este mai potrivit pentru a fi prezidențiabilul partidului: Klaus Iohannis sau Crin Antonescu. Lupta dintre cei doi continuă. Reintrat în joc după demisia de la sfârșitul lunii mai, Crin Antonescu a reușit să-și păstreze câțiva oameni în poziții-cheie, deși Iohannis s-a străduit să-i elimine.

De exemplu, pentru desemnarea preziden țiabilului PNL, liberalii au format ieri o comisie tehnică al cărei rol este de a stabili casa de sondare ce va face cercetarea de piață. Această decizie este în sine o dovadă a suspiciunii reciproce dintre cele două tabere. Componența comisiei este cât se poate de echilibrată: Eduard Hellvig (considerat unul dintre oamenii de încredere ai lui Klaus Iohannis), Dan Mihalache (unul dintre puținii liberali rămași loiali lui Crin Antonescu, care a fost numit ieri secretar general adjunct) și vicepreședintele PNL Dan Motreanu, liberal influent, dar discret și ponderat.

Refacerea tandemului Antonescu-Iohannis

De altfel, în privința sondajului pentru desemnarea candidatului PNL pentru Cotroceni, trebuie specificat că unele voci din partid speră la reluarea scenariului Io hannis- președinte al PNL, Antonescu- prezidențiabil, potrivit unor surse liberale.

Imediat după ce a preluat frâiele PNL, Klaus Iohannis a operat o serie de modificări și în comisia de negociere cu PDL, eliminândui tocmai pe oamenii lui Antonescu: președintele PNL Prahova, Mircea Roșca, și fostul secretar general al PNL de pe vremea lui Antonescu, Rareș Mănescu. În schimb, pe locurile lor au venit Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, lideri PNL apropiați de Iohannis și care au pus umărul la îndepărtarea lui Crin Antonescu de la conducerea PNL.

Oamenii lui Crin Antonescu rămași după alegerile de sâmbăta trecută în Biroul Politic al partidului pot fi și ei numărați cu ușurință: printre ei, Rareș Mănescu, Mircea Roșca sau Gigel Știrbu. În rest, majoritatea, și mai ales vicepreședinții fruntași la numărul de voturi sunt percepuți ca fiind apropiați de primarul Sibiului, deși merită specificat că unii dintre ei doar s-au reorientat atunci când Iohannis a preluat conducerea partidului. Alți apropiați cu notorietate ai lui Antonescu mai sunt: coordonatorul PNL București, Eugen Nicolăescu și liderul deputaților PNL, George Scutaru, care nu au candidat pentru vreo funcție.

Stănișoară pleacă din PNL

Deputatul Mihai Stănișoară și-a anunțat marți demisia din PNL și precizează că această decizie nu înseamnă nici oportunism și nici trădare, ci este legată de faptul că partidul s-a transformat, într- o lună, într-un teatru de război al agendelor personale. El face parte și din ONGu-l lui Călin Popescu Tăriceanu, care a anunțat că la finalul acestei săptămâni își va înființa un partid.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: