Evenimentul Zilei > Justitie > Exclusiv. Cine este și ce alte hotărâri de răsunet a dat judecătoarea din Brăila
Exclusiv. Cine este și ce alte hotărâri de răsunet a dat judecătoarea din Brăila

Exclusiv. Cine este și ce alte hotărâri de răsunet a dat judecătoarea din Brăila

În Brăila mea, oraşul lui Terente şi al Kirei Kiralina, deşi vremea celor dou personaje emblematice pentru oraşul-port a apus demult, iar România este acum în UE, violul şi tâlhăria au rămas fapte care nu sunt considerate aşa de grave. Prin urmare, nici sancţiunile pentru ele nu trebuie să fie prea aspre.

Cel puţin asta este în mintea judecătoarei Cristina Coarnă, de la Tribunalul Brăila, Secţia Penală. Un viol, o tâlhărie, un infractor recidivist, care a mai fost condamnat pentru aceste fapte, nu o impresionează deloc pe damna judecător. Care pare să fie o femeie de fier, impresionată de alte fapte mult mai grave, decât de o bagatelă de viol sau un nimic de tâlhărie, aşa cum vom vedea din motivarea unei sentinţe halucinante pe care a dat-o. 

Cristina Coarnă este importată la Brăila de la Galaţi

Traseul profesional al judecătoarei de la Brăila este unul banal. Nu a ocupat funcţii de conducere. Nici nu a excelat prin vreun proces răsunător. Nici ca judecător, nici ca avocat. Pentru că a fost şi avocat.

A absolvit  Facultatea de Drept la Iaşi, la Universitatea „Al. I. Cuza”, promoţia 1999. După care şi-a încercat norocul în avocatură, la baroul Ialomiţa. N-a rezistat decât o lună, şi aia cea mai scurtă din an. Între 1 februarie 2.000 şi 1 martie 2000 . După aceea, două luni şi-a căutat de lucru şi „a intrat la stat”, consilier juridic la DSP Brăila. Dar nici aici nu a rezistat decât o lună. Luna mai. Din iunie 2000 se mută iar în privat şi devine avocat la Baroul Brăila, unde stă până în 2008. Ia examenul de intrare în magistratură şi din 01.07.2008 şi până la 01.09.2009 devine judecător la Judecătoria Miercurea Ciuc. După care atacă Brăila, prin învăluire. Din 01.09.2009 şi până la 15.01.2014 o găsim judecător la Judecătoria Însurăţei, un oraş aflat la 60 de kilometri de Brăila pe drumul pre Slobozia. 

La jumătatea lui ianuarie 2014, Cristina Coarnă sare peste Brăila şi este  promovată judecător la Tribunalul Galaţi. După care ajunge, în sfârşit, la Brăila. Post greu. Brăila, port vestit pentru gradul ridicat de infracţionalitate, chit că pe Dunăre nu mai acostează nicio navă cu marfă şi nu mai vezi picior de marinar prin oraş nici de leac, necum să mai faci o bişniţă cu blugi, ţigări sau ciungă, cum era odată.

Doar atitudinea faţă de anumite infracţiuni cu violenţă, frecvente în continuare, mai respectă tradiţia. Cel puţin în cazul judecătoarei Coarnă.

Coarnă nu este la prima astfel de decizie bizară

Judecătoarea Cristina Coarnă a ajuns în mijlocul unui scandal care i-a adus inclusiv suspendarea temporară de către CSM din funcţia de judecător, după ce a dat o sentinţă halucinantă în procesul unui recidivist pe nume Gheorghe Dima, un bărbat de 32 de ani, originar din judeţul Bacău. Acesta ar fi ţinut sechestrată timp de 8 luni o minoră în vârstă de 13 ani, pe care ar fi violat-o în mod repetat. Dima era concubinul surorii fetei. Judecătoarea Coarnă a decis că fapta nu este prea gravă şi a decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Coarnă nu este la prima astfel de sentinţă. Spre exemplu, în cazul Broască Marian Alin, 35 de ani, decizia judecătoarei este la fel de uluitoare. 

Pe data de 18 septembrie 2019, Broască atacă două femei, una în cartierul Hipodrom, alta în cartierul Radu Negru şi le tâlhăreşte de bijuteriile pe care le aveau pe ele. Broască nu este la prima abatere de acest gen. A mai făcut puşcărie pentru fapte similare. A fost prins repede de poliţişti şi băgat după gratii. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a confirmat mandatul de arestare. Nici la apel nu are mai mult succes. Broască rămâne în continuare după gratii, la Penitenciarul Galaţi.

După trei luni îl găseşte aici judecătoarea Cristina Coarnă. Nu îl găseşte pentru că Broască orăcăia prea tare de după gratii de se auzea până la Brăila. Ci din proprie iniţiativă. Pe 17 decembrie 2019, judecatorul Cristina Coarna a verificat din oficiu legalitatea şi temeinicia masurii arestării preventive a lui Broască. Şi dacă tot a verificat din oficiu, Cristina Coarnă a fost convinsă că flerul nu a trădat-o. După mintea ei, Broască stătea degeaba în puşcărie, aşa că a decis să-i de dreumul acasă, considerând că faptele comise de acesta nu sunt aşa de grave. 

Ar trebui să fim naivi să credem că Broască, odată eliberat, nu dispărea în ceaţă. Mai ales că a declarat că le-a tâlhărit pe cele două femei pentru a face rost de bani să plece în străinătate. Noroc că a doua zi Parchetul Brăila a făcut recurs, acesta a fost admis şi Alin Broască a rămas după gratii.

Judecătoarea Cristina Coarnă a mai dat de-a lungul timpului astfel de sentinţe aberante, desfiinţate de instanţele superioare. Ceea ce i-au determinat pe colegii ei, judecători, să o sfătuiască în mai multe rânduri să se mute la Secţia Civilă a Tribunalului Brăila, că de acolo nu are cum pune tâlhari şi violatori în libertate. Cristina nu a vrut. A rămas să împartă dreptatea după mintea ei. Motivarea deciziei de a-l elibera pe pedofilul violator Gheorghe Dima este halucinantă: „Cu titlul de exemplu, instanța de fond a considerat că un atentat terorist care să genereze victime multiple, un omor care să stârnească frică generală ar putea justifica măsura arestării preventive (…).

În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”.

Va să zică, în arest preventiv nu trebuie plasaţi decât teroriştii care omoară mulţi oameni nevinovaţi în atentate şi criminalii în serie, care bagă spaima în populaţie, care o face să iasă în stradă şi presa să urle. Restul de infractori, acasă, în patul lor.

Bine că s-a făcut recurs la această decizie aberantă. Bine că mai există CSM care să suspende astfel de judecători. Bine că au suspendat-o şi nu a ajuns „Dosarul Caracal” pe mâna ei, că Dincă era demult acasă.

Citiți și: Judecătoarea din Brăila a fost suspendată. Verdictul în cazul unui agresor  a costat-o scump