Evenimentul Zilei > EVZ Special > EVZ CHIȘINĂU. Aproape de aproapele nostru înainte de Paște. Tinerii care aduc pe masa săracilor lumină și bucate
EVZ CHIȘINĂU. Aproape de aproapele nostru înainte de Paște. Tinerii care aduc pe masa săracilor lumină și bucate

EVZ CHIȘINĂU. Aproape de aproapele nostru înainte de Paște. Tinerii care aduc pe masa săracilor lumină și bucate

De sărbătorile de Paști, toți se adună împreună, se așează la masa bogată, ciocnesc ouă roșii, servesc bucate gustoase. Dar există bătrâni și nevoiași care nu au o coajă de pâine, nu au nici după ce bea apă. Câțiva tineri voluntari de la misiunea „Diaconia” s-au gândit să le aducă lumină și alimente în ajun de Paști câtorva zeci de bătrâni în casele cărora nu a fost suflet de om de multă vreme.

Singurătatea, lipsa banilor sunt cei mai apropiați „amici” din viaţa mai multor bătrâni care locuiesc în case pustii, la uşa cărora ajung de cele mai multe ori doar facturile pentru a fi achitate. Dar așa cum în ajun de sărbători se întâmplă minuni, cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele”, organizată de misiunea „Diaconia”, le va aduce mai multe colete de alimente de la oameni cu sufletul mare.

„Masa bucuriei”, așa au fost colectate produsele

Mitropolia Basarabiei, prin intermediul Misiunii Sociale „Diaconia”, organizează campania de Paşti „Masa Bucuriei”. Astfel, în mai multe reţele de supermarketuri din Chişinău, Cahul, Orhei şi Edineţ s-a organizat colectarea produselor alimentare neperisabile. Peste 200 de tineri voluntari îi îndeamnă pe cumpărători ca, în afară de produsele achiziţionate pentru familie, în preajma Sărbătorilor de Paşti, să cumpere şi să doneze produse pentru susţinerea celor nevoiaşi.

Campania de Paşti din acest an presupune o mobilizare exemplară a tinerilor care îşi vor pune toată voinţa şi dorinţa de a face un bine aproapelui. Cultivarea solidarităţii, a milosteniei şi iubirea aproapelui vin să aducă pe cel bogat la o masă cu cel sărac, la ,,Masa Bucuriei”. Sperăm ca oamenii să fie mai deschişi, astfel ca prin ei să realizăm un lucru nobil. Solidaritatea unui gest mic poate hrăni sufletul şi trupul celor nevoiaşi”, spune Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia”.

Peste 500 de nevoiași vor primi colete

Toate produsele vor deveni prânzul cald al beneficiarilor cantinei sociale mobile „Aproape de Aproapele”, care deservește 150 de persoane sărace, iar în ajun de Paști peste 500 de nevoiași, majoritatea fiind bătrâni singuri.

„Chiar ieri, voluntarii noștri au dus la 37 de persoane sărmane din Chișinău pachete cu alimente pentru a se bucura și acestea de sărbători”, spune Maria Gribiniuc, asistent PR în cadrul misiunii „Diaconia”. Aceasta spune că pe parcursul anului ei au oferit prânzul acasă la 25 de persoane pe care le-au selectat din lista celor o sută de persoane aflate la limita sărăciei, oferite de asistenții sociali. „La 25 le ofeream prânzul cu regularitate la domiciliu, alții au fost ajutați în timp, iar pe cei 37 de bătrâni rămași ne-am gândit să-i bucurăm înainte de Paști”, spune Maria Gribiniuc.

„Plângem împreună de bucurie”

În Evanghelia după Matei, Mântuitorul spune: „Am fost flămând, şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M-aţi primit; am fost gol, şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav, şi aţi venit să Mă vedeţi”. Graţie eforturilor voluntarilor, prânzul ajunge acolo unde este aşteptat.

Doina Gogu este o voluntară dedicată cu trup şi suflet în acest proiect de mai mult timp. „Activitatea de voluntar la colectarea alimentelor și la cantină îmi aduce o doză de energie generatoare de dragoste şi compătimire faţă de cei uitaţi de societate. Ne dau și nouă, și lor lacrimile de bucurie, plângem împreună. Am organizat chiar și în localitatea mea o astfel de acțiune pentru profesorii în vârstă, care nu mai lucrează”, spune Doina Gogu. De aceeași părere este și o altă voluntară. „A fi voluntar la „Diaconia” presupune o implicare benevolă în acordarea ajutorului celor mai trişti ca noi. Sentimentul de a te simţi util îmi aduce o satisfacţie enormă”, adaugă Cristina Golban. Colectarea alimentelor și distribuirea lor la domiciliile celor săraci, promit organizatorii, vor continua și după sărbătorile de Paște.

Au fost adunate 12 tone de alimente

În cadrul Mitropoliei Basarabiei activează trei cantine sociale: cantina socială de la Leova, cantina mobilă „Aproape de Aproapele”, funcțională de pe 12 aprilie 2013, şi cantina socială de la Roşu, raionul Cahul. Anul trecut, voluntarii și-au propus să colecteze cinci tone de alimente, dar au strâns șapte tone. „În acest an, de asemenea, ne-am atins scopul propus și în loc de 12 tone am colectat aproape 13 atone”, adaugă Maria Gribiniuc.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: