Evenimentul ZileiActualitateEvacuarea pacienților de la Spitalul Foișor continuă. Reacții dure la adresa ministruluii Sănătății

Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor continuă. Reacții dure la adresa ministruluii Sănătății

Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor continuă. Reacții dure la adresa ministruluii Sănătății
Pacienții Spitalului Foișor sunt transferați la alte spitale și în orele acestei dimineți. Astfel, 9 pacienți sunt transferați în aceste prime ore ale dimineții, iar alte 4 persoane vor fi externate. Ieri seară, la spitalul Foișor, au avut loc busculade care au necesitat intervenția jandarmilor, cauzate de nemulțumirile personalului, protestatarilor și a familiilor celor internați privind decizia de transferare în miez de noapte.

Jandarmeria Română a emis un comunicat, în care anunță că a intervenit la spitalul Foișor pentru a asigura transferul pacienților.

Grup de persoane strâns în zona spitalului

În legătură cu situația din zona spitalului Foișor, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:  În zona spitalului s-a strâns un grup de persoane, care prin acțiunile desfășurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienți și nu a respectat măsurile de ordine publică și protecție luate de jandarmi în acest context.  Scopul măsurilor luate de jandarmi este acela de a crea condițiile normale de siguranță pentru personalul medical si pacienții care sunt transferați.

Recomandăm persoanelor prezente să respecte recomandările și măsurile de siguranță publică pentru a preveni eventuale evenimente care pot tulbura ordinea publică și siguranța pacienților evacuați.

Busculade, ieri seară, între jandarmi și protestatari

Situația a degenerat, iar între jandarmi și protestatari s-au produs busculade. Jandarmii au încercat să calmeze situația și l-au reținut pe unul dintre cei care manifestau.

Mai mulți protestatari și-au făcut apariția la Spitalul Foișor, în cursul serii de ieri. De la Spitalul Foișor, care va fi transformat în unitate COVID-19, au fost evacuați o parte a pacienților și transferați la alte unității medicale. Atrași de imaginile difuzate de televiziuni, câțiva protetatari, obișnuiți ai mitingurilor anti-restricții și-au făcut apariția la poarta spitalului. Aceștia au început să scandeze și să se manifeste cu voce ridicată. Printre ei Codruța Cerva și Pompiliu Diplan.

Scandal izbucnit din cauza dispunerii externării pacienților

Scandalul de la Spitalul Clinic de Ortopedie „Foişor” a izbucnit după ce autoritățile medicale au dispus externarea pacienților sau transferul lor la alte unități medicale. Aceasta deoarece spitalul va fi folosit pentru tratarea cazurilor COVID-19. Decizia a fost luată având în vedere necesarul de paturi de terapie intensivă.

Operațiunea de externare și transfer a pacienților a început în cursul serii de ieri, în mare grabă, iar acest lucru a stârnit nemulțumire. Bolnavii au fost transferați cu ambulanțe sau chiar cu mașinile personale, de către aparținători. Conform imaginilor transmise în direct de televiziunile de ştiri mai mulți pacienți și rude ale acestora şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că sunt transferaţi în miez de noapte.

Evacuarea pacienților continuă și în această dimineață

La poarta spitalului și-au făcut apariția, să protesteze şi persoane recunoscute pentru participarea la proteste împotriva restricţiilor din ultima perioadă. Drept urmare, conducerea unității medicale a solicitat intervenția unor echipaje de jandarmi şi poliţişti. Aceștia au format un cordon de protecție în fața intrării spitalului pentru a împiedica eventuale dezordini.

În această dimineață, evacuarea pacienților a continuat. Astfel, 9 pacienți sunt transferați în aceste ore ale dimineții, iar alte 4 pesoane vor fi externate.

Critici vehemente la adresa ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății a primit numeroase critici în urma acestui nou scandal. Gabriela Firea a cerut demisia lui Vlad Voiculescu, considerând criminal și inuman ceea ce se întâmplă. De asemenea, chiar pe pagina oficială de Facebook a Minsterului Sănătății apar numeroase critici care pun la colț decizia luată. Un comentator spune: ”E o situație fără precedent, o situație de viață și de moarte! Puteți înțelege? Puteți înțelege că e vorba de salvarea semenilor noștri care fac parte din ” poporul ăsta drept și demn” ?”

De cealaltă parte, Raed Arafat și Andrei Baciu au transmis scuze pentru disconfortul creat pacienților de această situație neplăcută.

 


Accesează: