Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Protest spontan în fața Spitalului Foișor. Gabriela Firea cere demisia lui Voiculescu
UPDATE. Protest spontan în fața Spitalului Foișor. Gabriela Firea cere demisia lui Voiculescu

UPDATE. Protest spontan în fața Spitalului Foișor. Gabriela Firea cere demisia lui Voiculescu

Mai mulți protestatari anti-restricții și-au făcut apariția la poarta Spitalului Foișor, în timp ce pacienții erau evacuați pentru ca unitatea să poată primi pacienți COVID.

UPDATE: Jandarmeria română a emis un comunicat, în care anunță că a intervenit la spitalul Foișor pentru a asigura transferul pacienților.

În legătură cu situația din zona spitalului Foișor, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:  În zona spitalului s-a strans un grup de persoane, care prin acțiunile desfășurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienți și nu a respectat măsurile de ordine publică și protecție luate de jandarmi în acest context.  Scopul măsurilor luate de jandarmi este acela de a crea condițiile normale de siguranță pentru personalul medical si pacienții care sunt transferați. Recomandăm persoanelor prezente să respecte recomandările și măsurile de siguranță publică pentru a preveni eventuale evenimente care pot tulbura ordinea publică și siguranța pacienților evacuați.

UPDATE: Situația a degenerat, iar între jandarmi și protestatari s-au produs busculade. Jandarmii au încercat să calmeze situația și l-au reținut pe unul dintre cei care manifestau.

Mai mulți protestatari și-au făcut apariția la Spitalul Foișor, în cursul serii. De la Spitalul Foișor, care va fi transformat în unitate COVID, au fost evacuați pacienții și transferați la alte unității medicale. Atrași de imaginile difuzate de televiziuni, câțiva protetatari, obișnuiți ai mitingurilor anti-restricții și-au făcut apariția la poarta spitalului. Aceștia au început să scandeze și să se manifeste cu voce ridicată. Printre ei Codruța Cerva și Pompiliu Diplan.

Scandalul de la Spitalul Clinic de Ortopedie „Foişor” a izbucnit după ce autoritățile medicale au dispus externarea pacienților sau transferul lor la alte unități medicale. Aceasta deoarece spitalul va fi folosit pentru tratarea cazurilor COVID. Decizia a fost luată având în vedere necesarul de paturi de terapie intensivă.

Operațiunea de externare și transfer a pacienților a început în cursul acestei seri, pe grabă, iar acest lucru a stârnit nemulțumire. Bolnavii au fost transferați cu ambulanțe sau chiar cu mașinile personale, de către aparținători. Conform imaginilor transmise în direct de televiziunile de ştiri mai mulți pacienți și rude ale acestora și-au şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că sunt transferaţi în cursul serii.

La poarta spitalului și-au făcut apariția, să protesteze şi persoane recunoscute pentru participarea la proteste împotriva restricţiilor din ultima perioadă. Drept urmare, conducerea unității medicale a solicitat intervenția unor echipaje de jandarmi şi poliţişti. Aceștia au format un cordon de protecție în fața intrării spitalului pentru a împiedica eventuale dezordini.

Gabriela Firea cere demisia lui Voiculescu

Senatorul PSD Gabriela Firea, a cerut demisia lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, acuzând „dezastrul” provocat de acesta.

„Criminal! Inuman! În miez de noapte, pacienţii operaţi la Spitalul de Ortopedie “Foişor” sunt scoși în stradă! Iar cei programaţi la operaţie, trimişi acasă!! Dezastrul provocat de ministrul Voiculescu trebuie oprit URGENT! Imaginile par dintr-o ţară din lumea a treia, dintr-un stat bananier, însă din păcate sunt din Capitala României! Voiculescu, demisia! Urgent!”.


 

Breaking. Spitalul Foișor din București este evacuat. Mulți dintre pacienți nu au știut încotro s-o apuce


Explicațiile lui Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că spitalul dispune de 20 de paturi ATI la care se adaugă alte 90 de paturi „pe oxigen”, motiv pentru care va fi transformat în spital COVID.

„Este o situaţie pe care de la prânz aproape o discutăm cu conducerea spitalului pentru a transforma spitalul în spital COVID, având în vedere că este nevoie de paturi suplimentare de terapie intensivă şi de oxigen. Dintr-o discuţie care a avut loc astăzi şi noi şi colegii de la Ministerul Sănătăţii…

În final asta ar fi fost o etapă care să ne dea un număr de paturi de terapie intensivă şi de oxigen suplimentar faţă de ce avem. Se discută din timpul zilei până s-a dus muncă de lămurire şi convingere, discuţii, decizia de transfer a pacienţilor s-a lucrat cu medicii de la spital”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat.

 

Secretarul de stat Andrei Baciu a transmis scuze

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat că decizia ca spitalul Foişor să devină unitate COVID a fost luată de către minister şi DSU şi a transmis scuze către familiile pacienţilor mutaţi în cursul serii.

„Astfel de decizii se iau între Ministerul Sănătăţii şi DSU. Operaţiunea a început la ora 15,00 şi ne pare rău că ne-am lungit şi am ajuns ca la ora asta să mutăm pacienţii. Ne cerem scuze familiilor pacienţilor, dar am produs acest disconfort pacienţilor d ela Foişor ca să facem bine mai multor pacienţi grav bolnavi de Covid”, a declarat Andrei Baciu vineri seara, la Digi 24.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.