Editura Evenimentul si Capital

Evenimentul Istoric. STALIN ȘI HOMOSEXUALITATEA. Atitudinea ciudată a celui care a condus Rusia Sovietică.

Stalin și Homosexualitatea
Autor: | | 0 Comentarii | 10686 Vizualizari

Cum trata Iosif Vissarionovici Stalin problema homosexualității. Destul de relaxat. Poate părea ciudat o asemenea abordare cu atât mai mult cu cât comuniști din anii ’30 promovau conceptul unei familii model, “socialistă, puternică, caracterizată de o căsnicie durabilă, cu o rată de fertilitate ridicată, responsabilizarea părinților în plan sexual și întărirea autorității parentale”. Dar există exemple care ne dau o imagine clară asupra modului în care se raportau urmașii lui Lenin la problema homosexualității.

Acest subiect este tratat în cartea “O istoria erotică a Kremlinului”, lucrare dedicată subiectelor legate de sexualitate în Rusia. Din capitolul dedicat anilor lui Stalin apar referiri la atitudinea față de problema homosexualilor.

Ținând cont de faptul că homosexualitatea era incriminată pe vremea Revoluției din Octombrie, una din primele măsuri ale regimului sovietic a fost sodomia să fie dezincriminată.

Numai că acest lucru a fost valabil doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că în 1934 homosexualitatea a fost noi interzisă în Rusia sovietică. Inițiatorul unei campanii dure a fost Iagoda, șeful serviciului de informații al lui Stalin.

Ghenrih Grigorievici Iagoda a fost șeful poliției secrete sovietice sub Stalin din 1934 până în 1936 și o figură centrală în procesele de curățare.Yagoda s-a alăturat bolșevicilor în 1907 și a devenit membru al CEKA (poliția secretă sovietică) în 1920. El a fost vicepreședinte al organizației succesoare a lui Cheka, OGPU, între 1924 și 1934, iar din 1930 a fost responsabil de sistemul taberelor de muncă forțată în Uniunea Sovietică. A înlăturat din funcție în septembrie 1936 și a fost înlocuit ca Comisar al Poporului de către N.I. Ejov. Iagoda a fost arestat în 1937 și a devenit inculpat la cel de-al treilea proces public dedicat dușmanilor poporului (martie 1938). A fost condamnat la moarte și executat.

Primul lot arestat pentru homosexualitate a fost de 130 de persoane, orientarea sexuală a unor “formațiuni organizate de pederaști” fiind pusă în legătură directă cu “scopuri contrarevoluționare, cu tentativa de corupere politică a diverselor straturi sociale ale tineretului, printre care și tineretul muncitor, dar au încercat să se infiltreze în armată și în flotă”.

Această scrisoare transmisă de Iagoda lui Stalin, a dus la reîncriminarea homosexualității. Interesant este că proiectul de lege propus Biroului Politic în 1934 nu lua în considerare relațiile homosexuale între femei. Pentru comuniști sovietici acest lucru nu exista.

Scriitorul Maxim Gorki a susținut campania împotriva acestora, într-un articol din același an, publicat atât în “Pravda” cât și în “Izvestia”, susținând că vânarea homosexualilor “va duce la dispariția fascismului”.

Un caz celebru de înalt demnitar sovietic care și-a recunoscut orientare homosexuală sub presiunea anchetatorilor a fost Nikolai Ejov, cel care a condus NKVD-ul, poliția secretă a lui Stalin.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI