Evenimentul Zilei > Economie > Europa „trebuie să facă ceva”. Duce lipsă de cantități uriașe de gaz. Rusia insistă: „Suntem gata de dialog”
Europa „trebuie să facă ceva”. Duce lipsă de cantități uriașe de gaz. Rusia insistă: „Suntem gata de dialog”

Europa „trebuie să facă ceva”. Duce lipsă de cantități uriașe de gaz. Rusia insistă: „Suntem gata de dialog”

„Noi suntem gata de dialog”, a spus vicepremierul Aleksandr Novak, responsabil de chestiunile energetice ale Rusiei, sâmbătă, 16 octombrie, invitând Europa la negocieri privind furnizarea de gaze naturale în teritoriu, în contextul în care o nouă criză la acest serviciu, pe viitor, nu este de ignorat. Liderii statelor europene trebuie să ia măsuri cât mai repede, deoarece din facilitățile europene de stocare lipsesc cantități importante de gaz. 

Rusia își respectă obligațiile contractuale cu sfințenie, a reiterat vicepremierul Novak pentru presa rusă. Oficialii de la Moscova nu poartă niciun fel de responsabilitate pentru majorarea prețurilor la nivel european. Mai mult decât atât, Rusia este dispusă să ajute statele europene, cu precădere în contextul în care din facilitățile lor lipsesc aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaz, iar iarna din acest an pare să fie una severă.

Prețurile de referință la gazele naturale din Europa au crescut cu peste 300% din luna ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, a cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Rusia este deschisă la discuții, însă Europa „trebuie să facă ceva”

„Trebuie să facă ceva în acest sens”, a spus vicepremierul rus, responsabil de chestiuni energetice. El a subliniat că licrările pe piața mondială din Rusia au crescut, în anul 2021, cu 15% în comparație cu anul trecut. Inclusiv Rusia consumă în prezent mai mult gaz decât în anii anteriori, din cauza sezonului extrem de rece și probabil și a relansării economice, potrivit lui Novak.

Potrivit reprezentantului Rusiei, tensiunile de pe piața gazului ar putea să se mai reducă în contextul în care Nord Stream 2 va livra gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică. Momentan, însă, autoritățile germane nu au autorizat funcționarea conductei.

Șantaj politic? Totul se întâmplă în schimbul unor compromisuri

De altfel, Rusia „este dispusă să ajute Europa să depăşească această criză, dar Europa trebuie să înţeleagă necesitatea unor paşi reciproci”, potrivit lui Serghei Lavrov, ministru de externe rus. Oficialul nu a precizat care sunt compromisurile pe care trebuie să le facă Europa pentru a primi ajutor din partea Rusiei, însă purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a oferit asigurări că „nici măcar în momentele cele mai dificile, Rusia nu a încercat vreodată să oprească livrările (de gaze). Acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla niciodată”.

„Nici măcar în momentele cele mai dificile Rusia nu a încercat vreodată să oprească livrările (de gaze). Acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla niciodată”, a asigurat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, potrivit agerpres.